33

Nederland gaat 1,8 miljard euro minder betalen aan EU

Nederland krijgt compensatie voor hogere naheffingen

Volgend jaar hoeft Nederland 1,8 miljard euro minder af te dragen aan de EU-begroting. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bevestigd. Omdat Nederland de afgelopen jaren te veel heeft betaald, krijgt het compensatie.

Nederland kreeg de afgelopen jaren twee naheffingen van Brussel. In totaal moest het met 1 miljard euro extra over de brug komen. Daarover ontstond destijds veel ophef, omdat minister Dijsselbloem zei onaangenaam verrast te zijn. Die naheffingen moest Nederland betalen omdat het met de economie beter ging dan vooraf berekend.

In 2013 bedong Rutte nog een EU-korting. Het officiële besluit daarover wordt pas volgend jaar van kracht, terwijl de korting van 2014 tot 2020 loopt. Nederland gaat minder betalen omdat het dus eerder die korting niet heeft gekregen.

NRC legt uit waarom Nederland de korting krijgt:

Nederland krijgt de jaarlijkse korting van ruwweg 1 miljard euro, omdat het als grote nettobetaler van de EU al relatief veel betaalt. Het draagt jaarlijks ongeveer 6 miljard euro af aan de Europese begroting. Bij het vaststellen van de afdracht wordt gekeken naar de omvang van bruto nationaal inkomen (bni). Ook staan EU-lidstaten een deel van hun douane- en BTW-inkomsten af. Nederland, maar ook Duitsland, Zweden en Oostenrijk hebben lagere percentages afgedwongen.

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (33)