16

Nederland gaat belasting betalen over ontwikkelingshulp

'Voor effectieve armoedebestrijding moet een land zo'n 20 procent van zijn nationaal inkomen aan belasting binnenhalen' ... Alleen noodhulp blijft btw-vrij

Voortaan gaat Nederland ook in ontwikkelingslanden waar het projecten opzet belasting betalen. Dat zegt minister Ploumen in een interview in dagblad Trouw. Voor projecten die betaald worden met ontwikkelingsgeld geldt nu nog BTW-vrijstelling, maar als het aan Ploumen ligt, komt daar snel een einde aan. Alleen acute noodhulp blijft in de toekomst belastingvrij.

Nederland krijgt vrijstelling van btw en invoerheffingen, wanneer het bijvoorbeeld een waterproject in Rwanda opzet, met materiaal dat geïmporteerd wordt uit bijvoorbeeld Den Bosch. Wanneer Rwandese consultants worden ingehuurd voor het lokale werk, betaalt Nederland ook over hun diensten geen btw. Maar daar komt nu verandering in, aldus minister Ploumen.

Belastinginning is heel belangrijk voor de landen. Trouw schrijft zelfs dat voor effectieve armoedebestrijding een land zo’n 20 procent van zijn nationaal inkomen aan belasting moet binnenhalen. Welvaart opbouwen kan het effectiefst door ‘zelfgekweekt kapitaal’ binnen te halen, aldus de VN.

Door allereerst belasting te gaan betalen over ontwikkelingshulp, helpt Nederland die landen op weg. Maar daar blijft het niet bij; Ploumen gaat ook gepensioneerde belastingambtenaren vragen hun kennis te delen met collega’s elders in de wereld, om ervoor te zorgen dat de belastingdiensten in ontwikkelingslanden worden verbeterd. Die stellen momenteel niet zoveel voor, en hebben moeite om belastingontwijkend gedrag van multinationals, die handig gebruik maken van mazen in de wet, in de kiem te smoren. 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)