28

Nederland gaat het Oekraïense leger ondersteunen

Update: Strijdende partijen kondigen bestand af ... Nederland gaat het Oekraïense leger ondersteunen Rutte: Nederlandse hulp bij hervorming en professionalisering van het verzwakte leger, maar geen wapens voor Oekraïne

Nederland gaat Oekraïne steunen bij het hervormen en professionaliseren van zijn verzwakte leger. Dat maakte premier Rutte bekend na afloop van de eerste dag van de Navo-top in Wales. De minister-president voelt echter niets voor wapenleveranties aan Oekraïne.


Rutte zei over mogelijke wapenleveranties: 

Nederland is daar geen voorstander van. Wij trekken daar een lijn met de Duitsers en enkele andere landen.”

Daarmee is overigens niet gezegd dat alle andere Navo-landen ook van wapenleverantie afzien. Mogelijk zijn er andere afspraken zijn gemaakt met de Oekraïense president Porosjenko en consorten. De Navo besloot donderdag om vier fondsen op te zetten waaruit het Oekraïense leger steun kan putten. Nederland zal een van de vier fondsen beheren, met als doel de logistiek te verbeteren en Navo-standaarden in te voeren bij de aankoop van materieel. Nederland trekt hiervoor twee jaar achtereen 200.000 euro uit.

Hoewel over en weer voorstellen worden gedaan tot een staakt-het-vuren, blijft de militaire spanning in het gebied oplopen. Volgens een miltaire NAVO-functionaris beschikt Rusland inmiddels over enkele duizenden militairen en honderden tanks en pantservoertuigen op Oekraïens grondgebied. De alliantie heeft eerder verklaard dat ‘er veel meer dan 1000’ Russische militairen in Oekraïne actief zijn, wat zou duiden op intensivering van de Russische militaire betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. Op dit moment zouden ongeveer 20.000 Russische militairen aan de grens met Oekraïne gestationeerd zijn. Rusland ontkent dat het troepen in Oekraïne heeft.

Update 15:30
Onderhandelaars zijn het in de Wit-Russische hoofdstad Minsk eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Het gaat om 17:00 uur in, meldt de NOS. Rusland heeft de wapenstilstand nog niet bevestigd.

Lees ook op Joop: Hennis stuurt 200 militairen naar NAVO-flitsmacht

Trouw: Nederland steunt verzwakte strijdkrachten Oekraïne

cc-foto: European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (28)