31

Nederland haalt doelen energiebesparing al jaren niet

Nederland loopt al sinds 1995 achter... Ook vooruitzicht beleid van dit kabinet is niet rooskleurig

Nederland haalt al sinds 1995 haar gestelde doelen op het gebied van energiebesparing niet. Dat schrijft NRC op basis van een rapport van de Algemene Rekenkamer. Nederland blijft achter omdat niet alle maatregelen worden uitgevoerd. Ook werkt het Europees beleid Nederland vaak tegen.

NRC schrijft:

De rekenkamer concludeert ook dat Europees beleid het Nederlands beleid vaak tegenwerkt. Zo zorgt de invoering van de CO2-emissiehandel ervoor, dat in Europa juist meer CO2-uitstoot plaatsvindt. Nederlandse bedrijven die met belastinggeld hun uitstoot verminderden, hebben door deze handel namelijk hun emissierechten kunnen verkopen aan milieuonvriendelijke bedrijven in Europa. “Dus die CO2 die de Nederlandse bedrijven niet uitstoten, wordt hierdoor vroeg of laat elders in Europa wel uitgestoten”, legt een woordvoerder uit.

Ook de doelen van het huidige kabinet lijken onhaalbaar. In 2020 verwacht het kabinet 20 procent minder CO2 te halen. De rekenkamer noemt minister Verhagen erg optimistisch, omdat hij zich bij het stellen van zijn doelen heeft gebaseerd op onderzoeken waarin veel voorbehoudend staan.

De rekenkamer vraagt het kabinet in het rapport om duidelijk te maken wat de effecten van het nieuwe beleid zullen zijn. Deze zijn namelijk moeilijk te controleren omdat milieumaatregelen onder veel ministeries vallen.

cc-foto: Nuon

NRC: ‘Nederlands beleid voor energiebesparing blijft achter’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)