40

Nederland haalt top-3 grootste CO2-vervuilers

Van de G20-landen alleen Brazilië en Saoedi-Arabië nog viezer

Uit een onderzoek van accountancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat Nederland in 2010 tot de grootste CO2-vervuilers behoort. Van alle G20-landen stoten alleen Saoedi-Arabië en Brazilië meer uit. Dit terwijl de grotere economieën van de wereld al jaren beloven de CO2-uitstoot juist te verminderen.

Om een maat voor de CO2-intensiteit van de economie te krijgen, wordt in de  ‘Low Carbon Economy Index’ de nationale CO2-uitstoot afgezet tegen het bruto binnenlands product. In Nederland steeg die intensiteit met 2,4 procent, terwijl wereldwijd de stijging 0,6 procent was.

Jeroen Kruijd, onderzoeker van PwC, zegt dat die ontwikkeling lijnrecht ingaat tegen de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt op de klimaattop in Cancun.

De hoge CO2-uitstoot is volgens de Volkskrant een economische erfenis. De krant schrijft:

De raffinaderijen rond Rotterdam, de hoogovens bij IJmuiden en de chemische industrie zijn altijd zeer CO2-intensief geweest.”

Maar kunnen we er dan helemaal niets aan doen? Duitsland, eveneens een land met een zware industrie, is het wel gelukt om de afgelopen dertig jaar de CO2-intensiteit te halveren.

Nederland zit al ver boven de Europese emissienorm. Met de drie kolencentrales die nu gebouwd morgen worden in de Eemshaven en op de Maasvlakte zal Nederland die norm nog verder overschrijden. Bij elkaar zullen de centrales een hoeveelheid CO2 uitstoten dat onmogelijk gecompenseerd kan worden. “Daar kun je geen enkel windmolenpark tegenop bouwen”, aldus GroenLinks raadslid Arno Bonte.

Lees meer op Joop.nl: Bouw kolencentrales komt Verhagen duur te staan

Volkskrant (alleen voor abonnees): Uitstoot CO2 te hoog

cc-foto: Ian Britton

Geef een reactie

Laatste reacties (40)