142

‘Nederland had executie Bahrami kunnen voorkomen’

Update: [Video] De advocaat van Bahrami schaart zich onder de critici van minister Rosenthal ... Rosenthal: 'Ik heb alles gedaan om executie te voorkomen' ... 'Inspanningen van minister Uri Rosenthal waren onvoldoende'

Volgens NRC-correspondent Thomas Erdbrink heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal te weinig gedaan om te voorkomen dat de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami zou worden geëxecuteerd. Haar Nederlandse advocaat Adrie Tilburg bevestigt dat beeld bij Uitgesproken Vara.


Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot verklaarde op 21 januari tegenover NRC zelf vaker met soortgelijke gevallen in Iran te maken te hebben gehad. Het lukte Ben Bot meerdere malen strafvermindering te realiseren door, naar eigen zeggen, altijd te blijven praten.

Minister Rosenthal gaf op 13 december 2010 het vliegtuig van een Iraanse collega geen toestemming om in Nederland te tanken, waarop een geplande ontmoeting afgezegd werd. NRC-correspondent Erdbrink voorspelde verregaande gevolgen voor Bahrami. Hij schreef destijds:

Voor de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, de activiste die in een dodencel zit in Iran, kan de afgezegde ontmoeting verregaande gevolgen hebben. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert door middel van stille diplomatie de Iraniërs af te doen zien van de doodstraf. In het verleden was deze tactiek succesvol. Maar zonder ontmoetingen is er ook geen kans op diplomatie, zeggen betrokkenen.

Update 09.00

Minister Rosenthal zegt in een reactie alles gedaan te hebben om de executie van Zahra Bahrami te voorkomen. Hij reageert op uitspraken van D66-leider Alexander Pechtold maandag opperde dat Rosenthal meer had kunnen doen. Rosenthal: ‘Alle diplomatieke middelen zijn ingezet en we hebben geen kans onbenut gelaten’.

Lees verder bij NRC: Het was al maanden duidelijk dat Nederland te weinig deed voor Zahra Bahrami

cc-foto: Sebastiaan Ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (142)