Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland heeft binnenkort eigen privacyschandaal'

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_afluisterpraktijk_StanEikeland_300
'Overheid bereidt massale internettap voor', zegt Simone Halink van Bits of Freedom
Gaat Nederland Amerika en zijn PRISM-schandaal achterna? Ja, schrijft Simone Halink van Bits of Freedom maandag. Nederland is druk om in het geheim een massale internettap voor te bereiden.
Terwijl het sinds afgelopen vrijdag alleen maar over het Amerikaanse schandaal is gegaan, stelde Kamerlid Van Raak (SP) Kamervragen over de heimelijke voorbereidingen van een massale internettap die in Nederland in volle gang zijn en waarover het stil is gebleven.
“Dat is toch gek”, schrijft Halink op de website van privacywaakhond Bits of Freedom, “want als we de officiële publicaties moeten geloven wordt pas eind september bekend of zo’n extreme maatregel er überhaupt wel mag komen. Volgens Kamerlid Van Raak lopen de Minister (Opstelten, Veiligheid en Justitie, red.) en de geheime diensten echter op de troepen vooruit en zitten ze achterkamers op een gouden data-ei te broeden.”
Argo 2 / Project Symbolon Het project heeft een naam die rechtstreeks uit een film kan komen: ‘Argo 2′ of ‘Symbolon’. Van Raak wil weten wat het project precies inhoudt, wie de opdrachtgever is, of dat de Nationale Sigint Organisatie is, welke rol de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) gaat spelen en waarom het bedrijf NICE Systems , samen met het Amerikaanse Accenture na een geheime aanbesteding is aangetrokken om AMS-IX af te tappen. “Wie geeft Van Raak antwoord op zijn vragen?”, vraagt Halink op haar beurt. “Zijn er werknemers van de geheime diensten die net als Edward Snowden grondrechten boven eigenbelang en staatsbelang stellen? Ziet de Nederlandse overheid zelf het belang om open kaart te spelen? En welke Kamerleden zullen de stem van Van Raak kracht bijzetten? Juist, laten we er met zijn allen voor zorgen dat deze informatie zo snel mogelijk boven tafel komt!”
Foto-cc: Stan Eikeland

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.