Laatste update 25 februari 2019, 14:40
201

‘Nederland heeft tienduizenden arbeidsmigranten nodig’

Alleen al van binnen de Europese Unie moet Nederland jaarlijks 50.000 arbeidsmigranten aantrekken om het land draaiende te houden. Dat stelt de NOS op basis van opgevraagde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een rondgang langs betrokkenen. De migratie moet zorgen voor de vervulling van vacatures waar Nederlandse werknemers geen trek in hebben. Het idee dat de arbeidsmigranten Nederlandse werknemers verdringen, noemt de NOS ‘achterhaald’.

Paul van Dieperbeek van uitzendbureau HOBIJ in Veghel vertelt dat recruiters als hij steeds creatiever moet zijn om buitenlandse werknemers te verleiden naar Nederland te komen. “In een land als Polen, waar we vijf kantoren hebben, is de werkloosheid inmiddels nog lager dan bij ons en gaan de lonen ook omhoog. Wij werven veel via sociale media, met onder meer filmpjes waarin we laten zien dat je in Nederland naast je werk ook voldoende mogelijkheden hebt om je te ontspannen. 25 procent van het personeel dat wij aantrekken komt uit eigen land, de rest uit het buitenland. Meer Nederlanders vind je gewoon niet voor logistiek en productiewerk, dat het leeuwendeel van onze activiteiten uitmaakt.”

De NOS voert in het artikel alleen werkgevers, hun organisaties en de VVD op.

Bij omroep WNL stelde SP-leider Lilian Marijnissen dat de verdringing een groot probleem is en er toe leidt dat de lonen achterblijven. Ze pleit voor er om de mogelijkheden voor arbeiders om over de grens aan de slag te gaan binnen Europa juist te beperken.

Op het partijcongres werd zaterdag hevig over migratie gediscussieerd maar daarbij ging het meer over vluchtelingen en niet-Europese migranten. De SP wil dat er in landen buiten Europa asielcentra worden opgezet en zo de mogelijkheid om in Europa asiel aan te vragen wordt beperkt. Een motie om dat van tafel te krijgen haalde het niet met 269 stemmen voor en 384 tegen. De verdeeldheid maakte volgens NRC eens te meer duidelijk dat veel SP-leden de harde migratiepolitiek van Marijnissen afwijzen terwijl anderen die juist omarmen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher reageert in een serie tweets op het artikel:

Paar opmerkingen over dit bijzondere bericht “vvd en VNO willen 50.000 arbeidsmigranten per jaar”. 1/8 Groot goed dat we in EU kunnen werken waar we willen. 2/8 Dat er geen Nederlanders te vinden zijn voor productie en logistiek vind ik dubieuze stelling. Lonen blijven achter bij de winsten. 3/8 Gebrek aan woonruimte – door de vvd aan vluchtelingen verweten – is groot probleem in heel NL en vergt bouwen meer betaalbare woningen. 4/8 Vrij verkeer van personen is niet bedoeld om kostenvoordeel te halen over rug werknemers. Toch is dat nu nog mogelijk. 5/8 Je ziet het aan de bedroefde constatering “ook in Polen gaan de lonen omhoog”. 6/8 Pvda pleit voor stoppen premieshoppen en bewijslast bij werkgever dat ze evenveel betalen voor arbeidsmigrant als voor NLse werknemer. 7/8 Europese arbeidsinspectie nodig om misbruik tegen te gaan. Alle werknemers zeker van goed loon en eerlijke kans! 8/8

cc-foto: Ngo Duy Thuong

Geef een reactie

Laatste reacties (201)