65

Nederland helpt vluchtelingen

Aantal vrijwilligers Rode Kruis stijgt gigantisch: van 6500 naar 27.000

Wie de media op de voet volgt kan het beeld krijgen dat vluchtelingen hier niet welkom zijn. Overladen door berichtgeving over het door PVV-leider Geert Wilders aangewakkerde protest tegen asielzoekers, heerst het beeld dat Nederland het liefst de grenzen op zou trekken. Niets is minder waar. Zo is het aantal vrijwilligers bij het Rode Kruis dat de vluchtelingen wil helpen na een oproep in minder dan een maand massaal gestegen. Van 6500 naar meer dan 27.000 mensen.

De grote groep vrijwilligers stelt zich beschikbaar voor hulp aan vluchtelingen. Dat meldt het AD. Half september waren er nog slechts 6500 vrijwilligers. Na een oproep voor het burgerhulpnetwerk Ready2Help, meldden de vrijwilligers zich massaal aan.

De hulp die geboden wordt varieert van goederen sorteren, opvanglocaties inrichten en opruimen tot het in elkaar zetten van bedjes. Maar ook mensen die vanuit hun beroep een bijdrage kunnen leveren. Denk hierbij aan tolken of EHBO’ers.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt in een verklaring tegen het AD het opvallend te vinden dat wie eenmaal een keer ingezet is, de volgende keer weer beschikbaar is voor klussen. Wat dat betreft is de nieuwe aanwas van vrijwilligers een mooie stap. De vrijwilligers worden per sms of mail opgeroepen om voor een paar uur te helpen. Volgens de woordvoerder wordt snel gereageerd. Soms zijn binnen een uur al voldoende mensen voor een klus gevonden.

Het is de eerste keer dat de hulpverleningsorganisatie zo’n groot beroep doet op burgers.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)