Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland helpt VS bij drone-aanvallen Somalië'

  •  
08-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drones300.jpg
Amerikanen gebruiken door Nederland verzamelde data om de omstreden drone-aanvallen uit te kunnen voeren
Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat Nederland een belangrijke rol speelt bij Amerikaanse anti-terreuroperaties in de Hoorn van Afrika. Telecommunicatie die door de militaire inlichtingendienst MIVD is verzameld, wordt onder meer gebruikt bij drone-aanvallen. Dat meldt NRC Handelsblad. Bij deze acties worden in Somalië door de Amerikanen terrorismeverdachten met de onbemande vliegtuigen geliquideerd. Het ministerie van Defensie laat in een reactie aan NRC weten niet te kunnen uitsluiten dat Nederlandse inlichtingen hierbij worden gebruikt.
Sinds 2006 onderschept de Nederlandse inlichtingendienst structureel telecommunicatie en wisselt het uit met de Amerikaanse NSA. Het zou hierbij gaan om ‘meta-data’ van tientallen miljoenen telefoongesprekken, faxen en sms’jes. Uit nieuwe documenten blijkt dat een groot deel van de Nederlandse inspanningen op Somalië gericht is. NRC schrijft:
De MIVD onderschepte de afgelopen jaren vanuit het Friese Burum vele miljoenen telefoongesprekken van Somaliërs. Deze data deelde de dienst met de NSA, onder meer in het kader van de anti-piraterijmissie Ocean Shield. Omgekeerd gaf de NSA speciale interceptietechnologie aan de Nederlanders om op zee inlichtingen te verzamelen. Dankzij deze intensieve samenwerking kon de marine in 2012 een Pakistaans vrachtschip bevrijden van piraten, zo laten de documenten zien.
Defensie wil en kan niet te veel openbaren over de werkwijze, omdat het de operatie en de levens van de militairen in gevaar zou brengen.
De Amerikanen hebben geen goede informatiepositie voor Somalië, Nederland heeft dat met Burum wel.
De inzet van de drones is internationaal omstreden; er vallen veel onschuldige slachtoffers, en de juridische basis voor de acties is wankel.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.