43

Nederland herdenkt slachtoffers MH17

Nabestaanden, leden van het koningshuis, politici, ambtenaren en burgers gedenken samen ... Rutte: Nederland is nog lang niet klaar met de afwikkeling van deze verschrikkelijke ramp

De slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn nog altijd niet vergeten. Maandag wordt vanuit Amsterdam een speciale dienst gehouden met toespraken van nabestaanden en muziek van Marco Borsato en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook premier Mark Rutte zal een toespraak houden.

Updates onderaan

De namen van de slachtoffers zullen worden opgelezen en er zal een minuut stilte in acht worden genomen om respect te betuigen. De herdenking heeft als thema geborgenheid en verbinding. Buiten de zaal zullen in heel Nederland bij overheidsgebouwen de vlaggen halfstok worden geplaatst. De dienst zal live worden uitgezonden door de NOS.

Bij de herdenking zullen veel nabestaanden van MH17-slachtoffers, diplomaten, politici en leden van het koningshuis aanwezig zijn. De vlag hangt maandag halfstok.

Premier Rutte verwacht dat de herdenking indrukwekkend en emotioneel wordt. In een gesprek met de NOS zegt de premier:

Het is de nationale herdenking. We zijn het in Nederland gewend om bij grote rampen een nationale herdenking te houden. Wat ik terughoor van mensen, ook uit het verleden, is dat zoiets helpt, ook al weten we dat het niet klaar is maandag. 

We zijn nog lang niet klaar met de afwikkeling van deze verschrikkelijke ramp. Maar een herdenking geeft in elk geval een plek bij de nabestaanden. Het draagt bij aan een proces. Ik denk dat het voor Nederland een kans is om opnieuw te laten zien dat de nabestaanden niet alleen staan, dat we niet alleen op 17 juli, op 18 juli, op 19 juli, maar ook op 10 november elkaars handen vasthouden. 

Het zal een sobere, mooie bijeenkomst zijn waarbij de nabestaanden centraal staan. De slachtoffers worden niet zo zeer in herinnering geroepen, maar zijn wel onderdeel van de ceremonie. We stellen centraal dat zij de slachtoffers zijn en dat de nabestaanden hen zullen moeten missen.

Trouw: Nationale Herdenking slachtoffers MH17

Cc-foto: Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (43)