29

Nederland herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

VIDEO: Lezing Jan Terlouw ... Schoonmakers onderbreken staking wegens dodenherdenking ... Rutte legt krans in Tweede Kamer … Gemeenten verplaatsen dodenherdenking omwille van zondagsrust

Minister-president Mark Rutte legde zondag in de Tweede Kamer een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hierbij waren ook alle ministers aanwezig en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.


Updates onderaan
Scholieren van een middelbare school in Den Haag mochten ook een krans leggen en lazen zelfgeschreven gedichten voor.

De herdenking in de Tweede Kamer vond plaats bij de het nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’. Op het monument staan de namen van 18.000 militairen en verzetsstrijders die omkwamen tijdens de oorlog. Een lijst die niet compleet is, want nog steeds melden zich familieleden van mensen die ook op de lijst thuishoren, sprak Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg in haar toespraak.

Daarom is er vanaf vandaag een digitale lijst in het leven geroepen die op een scherm achter het huidige monument te zien is. “Daarmee is de Erelijst een levend monument geworden”, lichte Van Miltenburg toe.

Voor het eren en herdenken van de Nederlandse monumenten die in hedendaagse conflicten omkomen bekijkt de Kamervoorzitter of er een apart monument kan worden gemaakt. Dat monument zal dan worden gekoppeld aan de Erelijst van Gevallenen.

In een aantal gemeenten vond zaterdagavond al de herdenking voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog plaats. Streng-christelijke plaatsen zoals  Arnemuiden, Yerseke, Opheusden, Ochten, Urk en Staphorst herdachten vanwege de zondagsrust de doden een dag eerder dan de officiële datum, 4 mei.

In de vissersplaats Urk werd tevergeefs actie gevoerd tegen het verplaatsen van de herdenking. De actievoerders willen nu dat de Tweede Kamer de wet aanpast zodat dodenherdenking voortaan in alle gemeenten op 4 mei gehouden wordt.

Update: zondag 22:45 uur
Zondag hebben de stakende schoonmakers hun werk tijdelijk hervat om als teken van respect Amsterdam Centraal Station zo schoon mogelijk te maken. Veel  mensen willen de herdenking op de Dam bijwonen en reizen met de trein naar de hoofdstad. Daarnaast werd er op het station zondagmiddag een herdenking gehouden voor alle slachtoffers en verzetsmensen en daar komen ‘veel oude mensen op af’ laat een woordvoerder weten:

Ook voor hen willen we het netjes maken. We vegen daarnaast de trappen, zodat ze niet uitglijden.

Zaterdagavond zijn de schoonmakers al begonnen met opruimen en zullen er voor zorgen dat ook op Bevrijdingsdag het station weer spik en span is.

Zondag 23:45 uur
Video: In de Nieuwe Kerk in Amsterdam gaf Jan Terlouw een lezing voorafgaand aan de ceremonie op de Dam. Zie video.

cc-foto: ANP – Bart Maat 

NOS: Premier legt krans in Kamer
Volkskrant: Biblebelt herdacht de doden al op 3 mei
NU.nl: Amsterdam CS wel schoon wegens dodenherdenking
NOS: Jan Terlouw: En broederschap?

Geef een reactie

Laatste reacties (29)