1

‘Nederland houdt belastingparadijs Antillen in stand’

SP-Kamerlid Ronald van Raak vraagt demissionair minister De Jager (Financiƫn) om actie tegen valse belastingconcurrentie

Nederland houdt op de Antillen een belastingparadijs in stand, vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Dit terwijl demissionair minister van Financiën De Jager (CDA) op internationaal niveau belastingparadijzen bestrijdt.

Nederlands beleid werkt volgens Van Raak valse belastingconcurrentie in de hand tussen enerzijds Bonaire en St. Eustatius, die in oktober openbare lichamen van Nederland worden, en anderzijds Curaçao en St. Maarten, die dit najaar eigen landen zullen worden. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.  

Nederland is namelijk van plan om op Bonaire en St. Eustatius de vennootschaps- of winstbelasting van 2 procent af te schaffen. Die moet worden vervangen door een vastgoedbelasting die echter eerder minder dan meer zal opbrengen.

Curaçao en St. Maarten willen hun eigen speciale economische zones afschaffen, maar vrezen dat bedrijven zullen uitwijken naar de goedkopere, Nederlandse zones. Op Curaçao zijn nu tien economische zones waar bedrijven slechts 2 procent winstbelasting betalen. Het eilandbestuur wil dat deze bedrijven, net als de andere bedrijven op deze eilanden, 15 procent vennootschapsbelasting gaan betalen.

Van Raak:

Maar ze willen die plannen alleen doorzetten als er geen vervalste belastingconcurrentie zal ontstaan. En doordat Nederland op Bonaire en Sint Eustatius wel de economische zones handhaaft, lijkt dat niet te gebeuren.

De Antilliaanse minister van Financiën E. de Lannooy heeft een brandbrief naar Den Haag gestuurd, waarin ze haar ongenoegen uit over de gang van zaken.

Lees hier verder

Lees ook ‘Sarkozy en Brown: Wereldwijde belasting op bonussen’

Foto: Curaçao (Flickr CC Erica Marshall)

Geef een reactie

Laatste reactie