96

Nederland in recessie

CBS: Terugval economie nu officieel ... Export geraakt, minder vraag naar Nederlandse producten

Voor het tweede opeenvolgende kwartaal is de Nederlandse economie gekrompen. Daarmee verkeert het land officieel in recessie. Dat heeft het CBS woensdagochtend bekendgemaakt.

Shopping - Sale
Het CBS meldt

De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas. Ook schaften zij minder meubelen en auto’s aan. 

De consumptie door de overheid kromp in het vierde kwartaal met 0,2 procent. In het derde kwartaal was de overheidsconsumptie nog gelijk aan die van een jaar eerder. De afname in het vierde kwartaal hangt samen met een vermindering van het aantal banen bij het openbaar bestuur en andere kostenbesparingen. De kosten voor de zorg zijn nog wel gestegen. 

Minder vraag naar Nederlands product 
De uitvoer van goederen en diensten was in het vierde kwartaal 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. In 2010 groeide de uitvoer nog met dubbele cijfers, maar in 2011 vlakte de groei steeds verder af. De uitvoer van goederen van eigen bodem kromp in het vierde kwartaal zelfs met 2,3 procent. De wederuitvoer groeide daarentegen met 1,4 procent.

cc-foto: Jackie Kever

Geef een reactie

Laatste reacties (96)