Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland in recessie

  •  
15-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
recessie_300.jpg
CBS: Terugval economie nu officieel ... Export geraakt, minder vraag naar Nederlandse producten
Voor het tweede opeenvolgende kwartaal is de Nederlandse economie gekrompen. Daarmee verkeert het land officieel in recessie. Dat heeft het CBS woensdagochtend bekendgemaakt.
3566329921_6c3ec93869
De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas. Ook schaften zij minder meubelen en auto’s aan. 
De consumptie door de overheid kromp in het vierde kwartaal met 0,2 procent. In het derde kwartaal was de overheidsconsumptie nog gelijk aan die van een jaar eerder. De afname in het vierde kwartaal hangt samen met een vermindering van het aantal banen bij het openbaar bestuur en andere kostenbesparingen. De kosten voor de zorg zijn nog wel gestegen. 
Minder vraag naar Nederlands product  De uitvoer van goederen en diensten was in het vierde kwartaal 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. In 2010 groeide de uitvoer nog met dubbele cijfers, maar in 2011 vlakte de groei steeds verder af. De uitvoer van goederen van eigen bodem kromp in het vierde kwartaal zelfs met 2,3 procent. De wederuitvoer groeide daarentegen met 1,4 procent.
cc-foto: Jackie Kever

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.