Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland in top drie grootste EU betalers

  •  
27-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Denemarken en Nederland delen de tweede plaats als grootste netto-betalers aan de Europese Unie
Per saldo is Nederland 0,36 procent van haar inkomen kwijt aan de Unie. Het totaalbedrag komt uit op meer dan 2 miljard euro. Alleen België is percentueel meer kwijt aan de Unie.
Dinsdag worden de cijfers van de Europese Commissie over 2009 gepubliceerd. De Volkskrant meldt dat uit deze cijfers zal blijken dat Nederland één van de grootste netto-betalers aan de Europese Unie is.
Nederland staat op de tweede plaats, maar zou, indien de cijfers van de douaneheffingen die Nederland aan de Europese Unie afdraagt meegeteld zouden worden, de lijst met stip aanvoeren.
België voert de lijst nu aan, maar is dankzij alle inkomsten die het land krijgt doordat de Unie grotendeels in het land gevestigd is, in feite een netto-ontvanger van Europse gelden.
Nederland kreeg bij de laatste onderhandelingen in 2005 een korting van 1 miljard euro. Nu er 18 miljard bezuinigd moet worden, is het aan de politiek om in 2012 weer te zorgen voor een korting.
cc-foto: Sento

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.