Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Welke partijen maken van Nederland een inclusieve samenleving?

  •  
14-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2017-03-14-om-21.00.31
De organisatie IEDER1 – bekend van onder meer solidariteitsmars in Amsterdam – heeft een handig overzicht gemaakt van de wijze waarop politieke partijen in hun verkiezingsprogramma omgaan met gelijkwaardigheid in onze samenleving. Daarbij is gekeken naar het onderscheid op grond van herkomst, seksuele geaardheid, sekse/gender en sociale positie (sociale ongelijkheid).
De partijen scoren op verschillende onderdelen alleen als ze iets over een item zeggen. IEDER1 legt uit:
"Als er geen score is, betekent dit niet (automatisch) dat een partij tégen een vorm van in- of exclusie is, maar eenvoudig dat het verkiezingsprogramma niets over een bepaald onderwerp zegt. Soms wordt er wel iets over gemeld, maar slechts indirect of alleen in een bepaalde context. Bijvoorbeeld wanneer partijen gelijkheid van vrouwen alléén noemen in het kader van (de immigratie van) moslims. In zo’n geval is gekozen voor de kleur oranje. Aangezien we alleen naar verkiezingsprogramma’s hebben gekeken, zegt dit overzicht niets over de eventuele haalbaarheid van de ingenomen standpunten."

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.