Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland is een belastingparadijs, zeggen Europarlementariërs

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PvdA-politicus geeft U2-zanger brievenbus terug

© 2018-01-26 10:37:25 DUBLIN - De Nederlandse econoom en PvdA-Europarlementarier Paul Tang bij het huis van Bono in Ierland, om de Nederlandse brievenbusmaatschappij van de U2-zanger symbolisc

Net als Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus is Nederland een belastingparadijs. Dit heeft een meerderheid van het Europees Parlement dinsdag uitgesproken na een motie van PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Het parlement zegt daarmee dat Nederland in het rijtje landen met ‘foute fiscale regelgeving’ hoort. Twee jaar geleden kwam een vergelijkbare motie van Tang er niet doorheen. Een van de grootste problemen zijn de zogenaamde brievenbusfirma’s, die slechts om belastingtechnische redenen (op papier) in Nederland gevestigd zijn.
Praktische gevolgen heeft deze formele stap niet, toch overheerst bij Tang de vreugde. “Het is een duidelijk politiek signaal vanuit het Europees Parlement dat laat zien hoe Europa naar Nederland kijkt. Het vraagt om een reactie van politiek Den Haag want het is ook een smet op het blazoen.” Hij pleit voor strafmaatregelen in de toekomst en een lijst met landen die fiscale paradijzen vormen. “En als je dan op die lijst belandt dan kunnen er ook sancties volgen. De eerste stap daarvoor is nu gezet.”
De brievenbusfirma’s moeten worden aangepakt, zegt Tang. De belastingdienst moet duistere fiscale constructies niet langer faciliteren, vindt hij. Daarnaast moet er gekeken worden naar hervormingen van winstbelastingen, om zo het imago van belastingparadijs van zich af te kunnen schudden. “We moeten durven problemen te benoemen, namen en rugnummers, anders verandert er niets.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.