164

‘Nederland is kapot’

Oud-politici Hans Hoogervorst (VVD), Rick van der Ploeg (PvdA) en Aart Jan de Geus (CDA) vinden dat het politieke bestel op de schop moet

“Het Nederlandse staatsbestel is volledig kapot. Er moeten echt dingen anders want de kiezer raakt het spoor bijster.” Dat zegt oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) in Nieuwsuur. In het programma kijken drie Nederlandse oud-politici die nu in het buitenland wonen naar de Nederland politiek. Ook Aart Jan de Geus (CDA) en Rick van der Ploeg (PvdA) hebben hun kritiek.


Rick van der Ploeg woont al tien jaar in het buitenland, sinds vijf jaar in het Engelse Oxford:

Als je van buitenaf kijkt zie je veel mensen in de samenleving en de politiek met een kort lontje.

Volgens de oud-staatssecretaris leidt Nederland aan navelstaren en een gebrek aan tolerantie en vrijzinnigheid. “Dat hoor je in Engeland terug”, aldus Van der Ploeg.
CDA’er De Geus, die in Duitsland woont, zegt dat Nederland nog niet uit de crisis van 2008 en 2009 is. “De staatsschuld loopt verder op, de huizenmarkt zit in het slop, de werkloosheid is hoog. Het schiet niet op in Nederland.”

Alle drie noemen ze het feit dat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer een fout. Volgens Van der Ploeg heerst er een gebrek aan slagkracht.

Kiesdrempel
Hoogervorst en De Geus pleiten in Nieuwsuur voor een kiesdrempel. Een kleiner aantal partijen in de Tweede Kamer maakt het vormen van coalities makkelijker en sluit one-issuepartijen uit. Een tweepartijenstelsel zoals in Engeland geeft een veel duidelijker mandaat, zegt Van der Ploeg op zijn beurt.

Nieuwsuur: Oud-politici pleiten voor kiesdrempel

NOS: “Staatsbestel is volledig kapot”

Geef een reactie

Laatste reacties (164)