86

‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

De kersttoespraak van Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander stond in zijn kersttoespraak stil bij alle diverse gebeurtenissen die Nederland in 2014 heeft beziggehouden. Van de ramp met de MH17 en de ’felle krachtmetingen aan de grenzen van Europa’ tot aan de essentie die ten grondslag lag aan het Zwarte Pietendebat. Overkoepeld aan al die gebeurtenissen is de kern van zijn boodschap samen te vatten in: “Ieder mens wil graag zijn opgenomen in grotere verbanden, zich daar veilig voelen en daar gehoord worden.”


De koning benadrukte dat we moeten accepteren dat niet iedereen gelijk is. Eenheid in verscheidenheid dus, maar “eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend, verscheidenheid zonder eenheid is los zand.” “Nederland is meer dan 17 miljoen selfies.”

Zijn aandacht aan de MH17 schonk hij al vrij snel in zijn toespraak.

Het verdriet om familieleden en vrienden die zijn omgekomen bij de vliegramp op 17 juli, overschaduwt dit Kerstfeest voor duizenden mensen in ons land en daarbuiten. Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte. Geen dag van warmte en weldaad, maar van stil gemis.

Als brug naar de plaats van Nederland tussen de internationale spanningen benadrukte hij dat het belangrijk is dat we elkaar gehoord gehoord voelen, “je thuis en veilig voelen op een plek waar je geaccepteerd wordt zoals je bent, perspectief hebben; het zijn wezenlijke behoeften die wij allemaal met elkaar delen.”

Daarna ging het uitdrukkelijk over de spanningen in de Nederlandse samenleving, op straat en in buurten, maar ook op internet:

“Overtuigingen, hoe intens ook beleefd, zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag.” Wie anderen bedreigt, ontneemt hen daarmee het gevoel van veiligheid en het gevoel ‘thuis’ te zijn, zo zei de koning.

Kunnen we vandaag de weelde van de vrijheid dragen? Mijn antwoord is: ‘ja’. Als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen.” “Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen.

NOS: Koning: Nederland is meer dan 17 miljoen selfies

Geef een reactie

Laatste reacties (86)