64

‘Nederland is niet racistisch’

Lodewijk Asscher op Radio 1: 'Terechte kritiek op migratie niet verwarren met vreemdelingenhaat'

Minister Lodewijk Asscher meent dat er in Nederland geen sprake is van een stemming tegen vreemdelingen, zoals de Nationale Ombudsman die eerder signaleerde. Er is incidenteel wel racisme en vreemdelingenhaat maar daar wordt tegen opgetreden. Dat zei de minsiter van integratie in een interview in het programma Dit is de Dag op Radio 1. Het politieke klimaat is niet racistisch, aldus Asscher in reactie op een rapport van de Raad van Europa.


De Raad van Europa stelde eerder in oktober in een rapport(.pdf) dat Nederland iets moet doen tegen racisme. “Dat verwijt is te zwaar”, zegt Asscher nu. “Je moet terechte kritiek op migratie niet verwarren met vreemdelingenhaat.

Er moet streng opgetreden worden daar waar daadwerkelijk sprake is van racisme, vindt de vicepremier.

Zwarte Pietdebat
Asscher zegt geschrokken te zijn van de scherpe toon in het debat. volgens hem is een scherpe toon soms nodig, maar moet je mensen niet moedwillig kwetsen.

Maar daar kunnen we in Nederland heel goed mee omgaan […] Mensen die zich gekwetst voelen door de figuur van Zwarte Piet mogen daar uiting aan geven.

De Raad van Europa concludeerde eerder dat Nederland te weinig doet aan het bestrijden van racisme en discriminatie. De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, zei in een reactie daarop in het programma Buitenhof:

De belangrijkste overweging (uit het rapport, red) is eigenlijk een reflex op wat je in onze samenleving ziet en wat nauwelijks besproken kan worden. Dat is dat het politieke tij in Nederland discriminatoir is, dat het politieke tij in Nederland racistisch is. Dan heb ik het niet over één politieke partij maar integraal, de stemming in Den Haag is tegen vreemdelingen, is tegen het buitenland. Nederland is erg populistisch en erg nationalistisch en als je het bijvoorbeeld aan de Organisatie voor Europese Samenwerking vraagt dan staat Nederland in Europa op de derde plaats, na Griekenland en Oostenrijk, als het gaat om het discrimineren van mensen.

Gevraagd naar een concreet voorbeeld noemde Brenninkmeijer het Polen-meldpunt van de PVV en vooral de laconieke houding van premier Rutte over dat initiatief. Daar is Asscher het niet mee eens. “Je kunt niet zomaar zeggen dat de politiek racistisch is, dat vind ik ook onterecht”, aldus de vicepremier.

Lodewijk Asscher heeft geen moeite met de uitdrukking ‘tsunami aan Oost-Europeanen’, die volgens de Raad van Europa racistisch is. #DIDD”

Zijn uitingen worden hem niet in dank afgenomen op Twitter. Zo twittert Anousha Nzume “Klaar. Ik stem nooit meer PVDA.” Zihni Ozdil schrijft: “Och gut, friggin Asscher weer met mantra ‘je gediscrimineerd voelen’.. Sure buddy, is ‘gevoel’. Niet uitgebreid onderzocht & gedocumenteerd.” Anton van Dungen vraagt zich af: “#Asscher Is (..) geschrokken van de ‘ongehoorde hoeveelheid gif en racisme die de discussie losmaakt’. Hoezo Nederland niet #racistisch ?”

Beluister hier het gesprek terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)