Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland is top, maar moet toch veranderen'

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
Rutte_Schoolezing300.jpg
Premier Rutte in H.J. Schoo-lezing: Geen visie als 'blauwdruk voor toekomst' ... Mensen moeten vooral hun eigen boontjes doppen en bezuinigingen ondergaan
Premier Mark Rutte hield maandag de vijfde H.J. Schoo-lezing in theater De Rode Hoed in Amsterdam. De lezing wordt door Elsevier georganiseerd ter nagedachtenis van Elsevier-hoofdredacteur H.J. Schoo (1945-2007) en wordt gehouden aan het begin van het politieke jaar. Het onderwerp van de lezing was dit jaar onbekend, schreef Elsevier. Tegen gebruik in was de tekst niet van tevoren door de Rijksvoorlichtingsdienst beschikbaar gesteld.
Naar Ruttes lezing was reikhalzend uitgekeken. Commentatoren vroegen zich vooral af of we nu iets van een visie van de premier en VVD-leider te horen zouden krijgen. Rutte reageerde daarop:
Als een visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, of het in detail voorschrijven van de toekomst, dan verzet als liberaal alles in mij zich daartegen. Ik geloof daar niet in. Ik geloof wel in een visie als perspectief voor mensen.
En dat perspectief is dat Nederland zal moeten veranderen, zo vat bijvoorbeeld de Volkskrant samen. Volgens Rutte is de basis van Nederland op orde, maar moeten we mee in technologische en geopolitieke veranderingen om voorbereid te zijn op de toekomst. Alleen dan kunnen we voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid blijven betalen, aldus de premier. Mensen moeten daarbij zo veel mogelijk hun eigen boontjes doppen.
Kenniseconomie De nadruk zal ligt voor de premier op de Nederlandse kenniseconomie. Daarover stak hij tijdens zijn Schoo-lezing de loftrompet af, zo schrijft organisator Elsevier. Rutte noemde Eindhoven “de meest innovatieve stad van de wereld” en zei dat ze in Shanghai de agrarische kennis van de universiteit in Wageningen vol bewondering aanschouwden. Rutte is trots dat het kleine Nederland economisch bovenin meedoet, als 18e economie ter wereld, één van de vijf meest concurrerende landen ter wereld en na Denemarken het op één na beste pensioenstelsel.
Rutte heeft er vertrouwen in dat Nederland een weg uit de crisis vindt. Maar daarvoor zullen Nederlanders wel, “net als een patiënt aan het infuus”, de vervelende bijwerkingen moeten ondergaan. Rutte doelde daarmee op de bezuinigingen.
Ook de politiek zal moeten veranderen. Compromissen zijn nodig, partijen moeten elkaar de hand reiken. “Dat vraagt een kabinet dat precies weet wat het wil, maar niet blijft steken in het eigen gelijk en bereid is compromissen te sluiten. Maar het sterke Nederland, daaraan wil ik geen concessies doen.”
Lees hier de volledige tekst van de lezing.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.