7

‘Nederland kan bezuinigen én werken aan schoner milieu’

Subsidies en belastingvoordelen die schadelijk zijn voor het milieu moeten worden afgeschaft, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving

Als de Nederlandse overheid inzet op het afschaffen van milieuschadelijke subsidies kan ze flink bezuinigen én zorgen voor een schoner milieu. In 2010 ging het om 5 tot 10 miljard euro in de sectoren energie, verkeer en landbouw, zo meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl). Milieuschadelijke subsidies zijn subsidies of belastingvrijstellingen met een onbedoeld negatief effect op milieu en natuur.

Van milieuschadelijke subsidies gaat een verkeerd signaal uit, zegt het PBL, het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Milieuvervuiling wordt niet bestraft, maar beloond. Vanuit dit besef pleiten diverse organisaties, waaronder de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), voor het afschaffen van deze subsidies.

In de Notitie over Milieuschadelijke Subsidies geeft het PBL een overzicht van de milieuschadelijke subsidies. De Nederlandse overheid kan zelf een deel van de milieuschadelijke subsidies afschaffen. Voorbeelden hiervan zijn subsidies voor bestelauto’s, de rode diesel en het lage BTW-tarief voor vlees, zuivel en vis. Voor een groot aantal milieuschadelijke subsidies is het echter verstandiger om deze in Europees verband af te schaffen, aldus het PBL.

Lees meer op de website van het PBL

Foto-cc: Mooste

Ben je ook voor een schoner milieu: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)