409

Nederland kiest

[Update 21:45] Opkomst: 74%, ruim lager dan in 2006 ... KNMI: 'Slecht weer is niet van invloed' ... Geen onregelmatigheden bij stembureaus

Nederland kiest vandaag een nieuwe Tweede Kamer. Na een korte maar felle verkiezingsstrijd is vandaag uiteindelijk 74% van het electoraat gaan stemmen, 6% minder dan de vorige keer. Hoewel het vandaag regent, zal dit de gang naar de stembus niet beïnvloeden, aldus KNMI.

Door redactie Joop

Hoewel het vandaag niet droog blijft, zal dit de gang naar de stembus niet beïnvloeden. Dat zegt het KNMI dat de opkomstcijfers en weersomstandigheden van de afgelopen halve eeuw met elkaar vergeleek. Wellicht zullen sommige kiezers even wachten met stemmen als het weer erg slecht is, maar volgens het meteorologisch instituut zal het weer vrijwel niemand ervan weerhouden naar de stembus te gaan. 

Opiniepeiler Maurice de Hond denkt daar anders over, zegt hij tegen de NOS. Volgens hem is slecht weer goed voor de rechtse partijen. “Kiezers met lage inkomens vinden doorgaans minder goed de stembus.” Een duidelijk lagere opkomst dan de 80% van de vorige keer zou volgens de opiniepeiler in het voordeel zijn van de VVD en in het nadeel van SP, GroenLinks en PvdA.

Er is vooralsnog nauwelijks sprake van ongeregeldheden bij de stemlokalen, uitgezonderd een enkel bureau waar de stembiljetten niet tijdig aanwezig waren of de deur niet openging. De Kiesraad laat weten dat er met tienduizend stembureaus altijd wel ergens iets misgaat. De 12 miljoen kiesgerechtigden kunnen nog tot 21:00 uur hun stem uitbrengen.

Update 11:00 De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen lag om half elf op 13%. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Synovate. Bij de verkiezingen in 2006 was de opkomst op dat moment iets hoger: 15%.

Update 12:40 Maurice de Hond laat via Twitter weten dat zijn alternatieve opkomstmeting om 12:00 uur een opkomst van 21% heeft gepeild. “Dat is 3% lager dan in 2006. Wellicht door het weer.”

Update 14:00 De opkomst is volgens Synovate 28%. De Hond peilde een kwartier eerder 29%.

Update 15:45 De opkomst is volgens Synovate 38%, wel wat minder dus dan het gemiddelde van 43% bij eerdere verkiezingen. De Hond peilde rond deze tijd 37%. 

Update 17:45 De opkomst is volgens Synovate  49%, 9 procent lager dan in 2006. Maurice de Hond kwam via een Twitter-meting tot een opkomst van 48,5% om 18 uur. 

Update 20:00 De nieuwste tussenstand van de opkomst is volgens Synovate 66%. Bij voorafgaande Kamerverkiezingen was de opkomst op dit tijdstip gemiddeld 75 procent.

Update 21:45 De uiteindelijke opkomst is 74%, minder dus dan de 80% van de vorige keer.

Op Twitter delen kiezers hun ervaringen en stemgedrag via de hashtag #TK2010. Sommigen gebruiken #twexitpoll, zodat Twitter in feite een alternatieve exitpoll wordt. 

Foto: FrenkieB (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (409)