Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer smaken zijn er niet: nieuwe Kamerleden zijn vooral witte mannen van middelbare leeftijd

  •  
21-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
Lijsttrekkers op gesprek bij Kamervoorzitter

© 2017-03-16 14:05:03 DEN HAAG - De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, ontvangt in de Rooksalon de volgens de voorlopige uitslag gekozen lijsttrekkers voor een gesprek over de inrich

Dinsdag heeft de Kiesraad de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend gemaakt. De conclusie: de Tweede Kamer vertegenwoordigt weliswaar de Nederlandse bevolking, maar is verre van een demografische afspiegeling van die bevolking. Het gemiddelde nieuwe Tweede Kamerlid is namelijk wit, mannelijk, hoogopgeleid, autochtoon en woonachtig in de Randstad. De meeste Kamerleden zijn tussen de 41 en 50 jaar oud.
Opvallend is dat vrouwen erg populair waren bij de verkiezingen. Als de lijsttrekkers – vrijwel allemaal mannen – niet worden meegeteld, kregen de vrouwelijke kandidaten veel meer stemmen dan de mannelijke kandidaten. Zo’n 1,5 miljoen tegenover 739.000.
"Het opkomstpercentage van deze verkiezing (81,9%) was daarmee het hoogst sinds de Tweede Kamerverkiezing van 1986 (85,82%). Dertien partijen hebben genoeg stemmen behaald om een zetel te bemachtigen in de Tweede Kamer. Dit is het hoogste aantal partijen sinds 1972 (14)."
Het aantal vrouwen in de Kamer loopt terug naar 36 procent, initiatieven als Stem op een Vrouw ten spijt. Wat betreft etnische diversiteit is het ook behelpen. PvdA’er Amma Asante neemt afscheid van de Kamer, daarmee is er niet één zwart Kamerlid. Wel zijn er vijf Kamerleden met Turkse roots en acht met een Marokkaanse achtergrond.
Qua regionale spreiding komen volksvertegenwoordigers vooral uit Noord- en Zuid-Holland (in totaal 54 procent). Friesland, Drenthe, Overijssel, Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant zijn op hun beurt ondervertegenwoordigd.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.