12

Nederland kiest te snel voor ‘makkelijke’ weg bij bevallingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): Nederland kiest te snel voor inleiden ... Inleiden moet eigenlijk alleen bij gevaar voor leven moeder en/of kind

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over het aantal kunstmatig opgewekte bevallingen in Nederland. Dat schrijft het AD. Het aantal zogenoemde inleidingen is de afgelopen jaren fors opgelopen; één op de vijf geboortes wordt, vaak zonder medische noodzaak, ingeleid. Het lijkt een makkelijke keuze, vrouwen zijn het wachten zat, de dokters hebben liever geen ‘nachtwerk’, maar de kans op complicaties is bij een inleiding groter.

Werd in 2008 nog 15,5 procent van de bevallingen in Nederland ingeleid, inmiddels ligt het aantal op 21,8 procent. Volgens verloskundigen vereniging KNOV komt die toename doordat vrouwen er vaker zelf om vragen. Maar dat niet alleen: ook artsen dringen er vaak op aan omdat ze bang zijn voor complicaties en aansprakelijkheid.

Volgens de Belgische gynaecoloog Marleen Temmerman, verbonden aan de WHO, stelt de WHO-richtlijn dat inleiden maar bij 5 procent echt nodig is.

Jan Deks, gynaecoloog bij het UMC Utrecht zegt in het AD dat dokters alleen moeten ingrijpen als het leven van moeder en/of kind in het geding is.

Bijvoorbeeld als er sprake is van zwangerschapsvergiftiging, een vrouw langer dan 42 weken zwanger is of het kind een groeiachterstand heeft.

Update 11.30

Inleidingen bij bevallingen zijn zo slecht nog niet, zegt voorzitter Guid Oei van gynaecologenvereniging NVOG tegen BNR. Volgens hem dragen ze juist bij aan het terugdringen van de babysterfte. Oei:

Het leidt in onze ogen tot betere uitkomsten en dat betekent daling van de babysterfte. Een middel is inleiden, maar er zijn meerdere middelen om daartoe te komen.

cc-foto: Gaby Menashe

Geef een reactie

Laatste reacties (12)