140

‘Nederland klimt uit recessie’

Update: Rutte waarschuwt voor optimisme ... President van De Nederlandsche Bank neemt voorschot op cijfers CBS

Nederland is uit de recessie. Dat meent althans Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij vermoedt dat de cijfers die het CBS in november presenteert een einde aan de terugval van de economie zullen laten zien.


De Nederlandse economie verkeert al een jaar lang in een recessie, kwartaal op kwartaal is er geen sprake van groei. Aan die tijd zou nu een einde gekomen zijn.

De NOS citeert Knot die tijdens de presentatie van een halfjaarlijks rapport over de gezondheid van de Nederlandse banken zijn optimisme uitte:

Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel me dat we op dit moment al uit de recessie zijn. En dat we aan de vooravond staan van een periode van economisch herstel.” Volgens Knot staan er heel veel seinen op groen. “Dat gevoel is vooral gebaseerd op het feit dat het voor ons relevante buitenland groeit. Dat betekent dat onze export daarvan zal profiteren. De wereldhandel trekt aan. Daarnaast is er, in ieder geval in delen van het land, een einde gekomen aan de daling van de huizenprijzen.

Knot ziet de politiek als grootste belemmering voor het economisch herstel. Hij vreest dat het gesteggel in het parlement rond de bezuinigingsplannen roet in het eten kan gooien en het herstel daarmee in de knop kan breken. Hi deed een oproep aan de politiek overeenstemming te bereiken over de benodigde zes miljard aan extra bezuinigingen.

Update 16:25
Premier Rutte is het eens met de verwachting van Knot maar waarschuwt voor teveel optimisme. “Het is nog heel pril,” zegt hij over het herstel. Net als Knot benadrukt hij het belang van politieke overeenstemming over het bezuinigingsbeleid.

Geef een reactie

Laatste reacties (140)