82

Nederland kost arme landen honderden miljoenen euro’s

Update Weekers: brievenbusfirma's "onmisbaar" ... Nederland is de spil in de internationale belastingontwijking ... Resultaat: Ontwikkelingslanden lopen miljoenen mis

Jaarlijks lopen ontwikkelingslanden honderden miljoenen euro’s mis door bilaterale belastingverdragen met Nederland. Dat schrijft de Volkskrant. Bedrijven kunnen met behulp van de verdragen lagere belastingen betalen of zelfs de winsten uit de ontwikkelingslanden wegsluizen naar belastingparadijzen, doordat Nederland de spil is in de internationale belastingontwijking.

Get Adobe Flash
Onderzoeksbureau SOMO heeft een studie gedaan naar de vraag of Nederland belastingverdragen moet sluiten met ontwikkelingslanden. Maar liefst 28 van 36 onderzochte landen lijden schade van hun verdrag met Nederland, aldus SOMO. Jaarlijks lopen ze minstens 771 miljoen euro belasting mis, over dividenden en rente. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat niet alle vormen van belastingontwijking in de berekeningen zijn meegenomen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van royalties.

Geerten Michielse, fiscaal specialist, onderzocht eerder namens het IMF het belastingverdrag tussen Nederland en Mongolië. Ook Michielse is kritisch en verwacht dat de komende jaren meer ontwikkelingslanden aan de bel zullen trekken, zoals Mongolië eerder deed. Het land zegde het belastingverdrag met Nederland op, omdat het vreesde via Nederland miljarden aan inkomsten mis te lopen uit de grootste mijn van het land. Hoewel de kopermijn eigendom is van een Canadees bedrijf, is de investering door een Nederlandse brievenbusfirma gedaan.

Dinsdag verschijnt ook het langverwachte onderzoek in opdracht van het Holland Financial Centre (HFC) naar de omvang en het belang van de fiscale sector voor Nederland. In het tv-programma Nieuwsuur liet Barbara Baarsma, die het onderzoek uitvoerde, weten dat de Nederlandse “belastingrotonde” de schatkist jaarlijks 3 à 3,4 miljard euro oplevert. De schade die ontwikkelingslanden lijden begroot ze op 145 miljoen euro. Haar advies aan staatssecretaris Weekers: hou je rug recht pas de belastingregels niet aan.

Baarsma zegt onafhankelijk te zijn, maar SOMO heeft toch geen vertrouwen in het onderzoek. SOMO-onderzoeker Katrin McGauran:

Het door de lobbyclub HFC gevraagde rapport zal het belastingsysteem verdedigen met het argument dat er echte bedrijven naar Nederland gehaald worden. Zelfs al zou dat waar zijn, dan is het de vraag of dat kleine Nederlandse voordeel opweegt tegen de enorme verliezen die arme landen te verduren krijgen.

Update

Staatssecretaris Weekers van Financiën is blij dat cijfers aantonen dat brievenbusfirma’s een economisch belang hebben voor Nederland. Hij wil die bedrijven daarom niet kwijt: “Ik kan de banen niet missen, en ik kan de belastinginkomsten niet missen”, zegt hij tegenover de NOS.

Weekers blijft erbij dat Nederland geen belastingparadijs is: “Het woord belastingparadijs zou ik niet willen gebruiken. Wel heeft Nederland een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat.”

NOS: Weekers: Brievenbusfirma’s onmisbaar

De Volkskrant: ‘Verdrag met Nederland kost arme landen fortuin’

Geef een reactie

Laatste reacties (82)