Laatste update 15:21
51

Nederland kreeg week voor aanslagen in Brussel waarschuwing over terrorist El-Bakraoui

De interne werkwijze op de ambassade in Ankara wordt aangescherpt. Dat heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag laten weten in antwoord op een lange reeks vragen uit de Tweede Kamer.

Uit een van die antwoorden bleek dat de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI Nederland een week voor de aanslag had gewaarschuwd voor El-Bakraoui en dat hij al in september vorig jaar op de Amerikaanse watchlist stond.

Sinds de aanslag in Brussel vorige week waren er veel zorgen in de Kamer over de rol van Nederland bij het niet oppakken van terrorist Ibrahim El-Bakraoui. Bakraoui werd op 14 juli 2015 door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig naar Schiphol gezet en verdween daarna van de radar tot hij de aanslag pleegde.

De Kamer wilde weten hoe dit kon gebeuren en waarom er niet voldoende contact lijkt te zijn geweest tussen Turkije, Nederland en België over de uitzetting van El-Bakraoui terwijl wel bekend was dat hij crimineel was en verdacht werd van terrorisme.

Van der Steur heeft nu gezegd dat hij ‘de effectiviteit van de huidige werkpraktijk’ opnieuw tegen het licht zal houden. Hierbij zal hij ook zorgen dat er afspraken worden gemaakt met Turkije over ‘standaard rechtstreeks contact en het eerder en beter delen van contextinformatie van elke uitzetting uit Turkije naar Nederland’, zo staat in zijn antwoorden te lezen.

Ook komen er afspraken met de Verenigde Staten om informatie van hun ‘terrorisme-watchlist’ beter te delen.

Na de uitlevering van El-Bakraoui naar Nederland heeft Nederland nooit aan Turkije gevaagd waarom hij was uitgezet. Een Belgische verbindingsofficier vroeg in juli vorig jaar wel naar de Turkse reden van uitwijzing. Op die vraag kwam pas in januari een antwoord: El-Bakraoui werd ervan verdacht banden te hebben met een terreurnetwerk.

Minister Van der Steur benadrukte nog dat de aanscherping van de regels niets aan de gang van zaken van afgelopen week zou hebben veranderd.

Ibrahim El-Bakraoui blies zichzelf vorige week op op het vliegveld Zaventem in Brussel, zijn broer Khalid pleegde diezelfde ochtend een zelfmoordaanslag op het metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen zeker 35 mensen om het leven.

Bekijk de volledige lijst vragen van de Kamer en antwoorden van Van der Steur.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)