Laatste update 12:52
5

Nederland krijgt eindelijk landelijk Centrum Seksueel Geweld

Gemeenten krijgen de komende twee jaar 4,2 miljoen euro extra om een centrum voor slachtoffers van seksueel geweld op te zetten. Dat gebeurt onder leiding van klinisch psycholoog Iva Bicanic die al twee jaar voor een dergelijk landelijk punt pleit. Zij geeft dinsdag een interview in Trouw.

De bedoeling van het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) is om alle slachtoffers op te vangen en direct hulp te kunnen bieden zodat zij niet meer naar verschillende plekken moeten om een melding te maken van het geweld. De politie werkt daarbij samen met verpleegkundigen, dokters en hulpverleners.

De meeste mensen die een verkrachting hebben meegemaakt willen zo snel mogelijk naar huis om te douchen en de gebeurtenis te vergeten. Wij begrijpen deze reactie, maar benadrukken dat het heel belangrijk is toch naar een CSG te gaan. Niet alleen voor je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook zodat de pakkans van de dader groter is.

In de eerste dagen na een vergrijp moet ieder slachtoffer op dezelfde zorg en hetzelfde onderzoek kunnen rekenen. Voorheen was de opvang van aanrandings- en verkrachtingsslachtoffers versnipperd. Je kon naar de huisarts, een soa-kliniek, de politie. Dit kan erg stressvol en ontmoedigend zijn. Steeds krijgt een slachtoffer de vraag: wat is er gebeurd?

Het Centrum Seksueel Geweld heeft nu tien vestigingen en dat moeten er uiteindelijk zestien worden. Mensen moeten binnen een uur één kunnen bereiken vanuit waar ze zich ook bevinden in het land. Via de telefooncentrale (0800-0188 ) die 24 uur open is worden ze doorverwezen. Ook zullen er meer professionals in de CSG aanwezig zijn.

De diffuse zorg leidde er ook toe dat veel hulpverleners jaarlijks maar een enkele keer te maken kregen met een seksueel geweldzaak. Met de beste wil van de wereld is het dan niet mogelijk om adequate hulp te bieden. Deze slachtoffers moeten worden opgevangen door professionals die vlieguren hebben gemaakt, die weten hoe te handelen.

cc foto: Edwin Torres

Geef een reactie

Laatste reacties (5)