35

Nederland lijkt te zwichten voor China, Rutte ontvangt dalai lama niet

Minister Timmermans ontvangt geestelijk leider wel en neemt hem mee naar kerk, om te benadrukken dat het géén politieke ontmoeting is ... Rutte: Handelsbelangen hebben géén rol gespeeld

De geestelijk leider van de Tibetanen is zaterdag in ons land. Eerder werd al bekend dat de Noorse Parlementsleden hem later deze week niet zullen treffen, omdat een ontmoeting politiek gevoelig ligt en ze hun relatie van China niet willen verstoren. Even leek de Nederlandse Tweede Kamer daar lak aan te hebben, maar nu blijkt dat alleen minister Timmermans de dalai lama zal ontmoeten. Bovendien zal hij de geestelijk leider meetronen naar een Haagse kerk, voor een gesprek met andere religieuze leiders. Hiermee lijkt de minister vooral te willen benadrukken dat het géén politieke ontmoeting is.

De Noorse premier biechtte donderdag nog op dat de handelsrelatie met China zwaarder weegt dan een ontmoeting met de dalai lama. Premier Rutte ontkende dat vrijdag in zijn wekelijkse spreekuur glashard.

Het is niet de eerste keer dat de dalai lama in Nederland is en geen politici ontmoet. In 2009 dreigde China met economische sancties als de Tibetaanse leider officieel zou worden ontvangen. Toenmalig premier Balkenende zwichtte voor de druk, al ontvingen de Tweede Kamer leden hem wel. Als straf mochten die Kamerleden vervolgens een jaar later China niet inreizen, zo meldt NRC. Ook nu heeft China, bij monde van de Chinese president Xi Jinping, Nederlands eind maart medegedeeld dat een officiële ontvangst ook ditmaal ongewenst is. Maar, zo zegt premier Rutte, het kabinet heeft een ‘eigen afweging’  gemaakt en handelsbelangen hebben daarbij ‘geen rol gespeeld’.

Lees ook op Joop: Dalai Lama dit weekend in Nederland

De Volkskrant: Alleen Timmermans ontvangt dalai lama morgen

cc-foto: Giandomenico Ricci

Geef een reactie

Laatste reacties (35)