35

Nederland loopt achter met energie besparen

Reductie broeikasgassen wordt op korte termijn wel gehaald dankzij crisis. Voor lange termijn dwingende maatregelen nodig

Nederland haalt de klimaatdoelen die het zichzelf heeft opgelegd niet. Vooral de energiebesparing valt tegen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland.

Het demissionaire kabinet had zichzelf ambitieuze klimaatdoelen opgelegd: 30 procent reductie van broeikasgassen in 2020 en elk jaar een energiebesparing van 2 procent. Om de voorgenomen vermindering toch te bereiken, zijn meer dwingende maatregelen nodig, zoals het verplicht isoleren van woningen en het verbieden van energieverkwistende huizen. Dat meldt De Volkskrant donderdag.  

Volgens de verkenning Schoon en Zuinig, die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schommelt energiebesparing jaarlijks rond de 1 procent. Alle sectoren lopen achter, behalve de land- en tuinbouw.

Het klimaatprogramma van het kabinet is veelal gestoeld op vrijwillige afspraken. De onderzoekers zeggen dat daardoor wel ‘een beweging’ is ontstaan, maar de doelen worden niet gehaald.

Op korte termijn (tot 2011) kunnen de doelen voor de reductie van broeikasgassen, mede dankzij de recessie, wel worden gehaald. Voor de langere termijn zijn volgens de evaluatie maatregelen nodig – vooral in de industrie.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (35)