34

‘Nederland maakt agenten opleiden in Kunduz extra moeilijk’

Klassen zijn nauwelijks vol te krijgenā€¦ Slechts twee van de twintig marechaussees geven les

Nederland zit internationale partners in Kunduz dwars met het mandaat waarmee de Nederlandse regering militairen naar Afghanistan heeft gestuurd. Dat schrijft NRC. Er zijn nauwelijks agenten die getraind kunnen worden, maar de eisen van Den Haag maken het nog ingewikkelder.

NRC schrijft:

De Haagse opdracht om uitsluitend politieagenten op te leiden, is lastig voor de internationale partners ter plekke. Diezelfde politieke restrictie maakt dat sommige docenten van de marechaussee nu werkeloos het einde van hun termijn in Kunduz afwachten. Er waren niet genoeg agenten om meer dan één klas voor de basisopleiding te vullen, voordat de eerste lichting militairen volgende maand weer vertrekt.

Klassen in het trainingscentrum bestonden tot voor kort afwisselend uit grenspolitie en lokale politie. Achteraf werd pas besloten waar de agenten te werk gingen. Daar is nu verandering in gekomen omdat rekening gehouden moet worden met de eisen van Den Haag: grenspolitie mag niet meer worden opgeleid.

Momenteel geven maar twee van de twintig marechaussees les. Met moeite is er één klas van agenten samengesteld, die voldoet aan het Hollandse profiel.

NRC: Mandaat voor Kunduz knelt – Den Haag legt veel beperkingen op

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto:isafmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (34)