137

Nederland maalt niet om Syrische vluchtelingen

2 miljoen Syriërs op de vlucht door oorlogsgeweld ... Teeven: 'totaal geen sprake' van nood extra opvang

Meer dan twee miljoen mensen, waarvan een miljoen kinderen, zijn inmiddels gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië. Meer dan 97 procent van hen wordt opgevangen door buurlanden Jordanië, Irak, Libanon en Turkije. Hulporganisaties werken hard om een leefbare situatie te creëren in de vluchtelingenkampen, waar de gevluchte Syriërs waarschijnlijk noodgedwongen nog jaren zullen moeten doorbrengen. Een klein deel van die twee miljoen vluchtelingen is te kwetsbaar voor opvang in de kampen, omdat ze bijvoorbeeld alleenstaand en vrouw zijn, of omdat het regime van Assad een prijs op hun hoofd heeft gezet. Voor hen wordt nu elders opvang gezocht.


Inmiddels heeft Duitsland toegezegd bereid te zijn om 5000 Syrische vluchtelingen op te nemen, Zweden (met een bevolking van 9 miljoen inwoners) ontfermt zich over 8000 Syriërs en de Verenigde Staten laat er 40.000 toe. Nederland daarentegen, houdt vast aan het aantal van 250 Syrische vluchtelingen, die reeds binnen de bestaande regeling vallen voor 500 kwetsbare vluchtelingen die UNHCR jaarlijks mag voordragen voor asiel in Nederland.

Hoewel diverse Nederlandse politici reeds hebben aangegeven zich ‘ruimhartig‘ op te willen stellen naar die kwetsbare groep Syrische vluchtelingen, ziet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie geen enkele noodzaak tot ‘ruimhartige opvang’:

Wat wij niet gaan doen, is op grote schaal mensen laten komen. De minister van Buitenlandse Zaken en ik bekijken de situatie elke dag en sluiten onze ogen niet voor de ontwikkelingen, maar verandering van koers is nu niet nodig.

In bovenstaande video zie je het interview dat Daily Show presentator Jon Stewart maandag hield met Andrew Harper, die namens de Verenigde Naties de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië coördineert. In het onderstaande geluidsfragment hoor je een interview met Dorine Manson, directeur Vluchtelingenwerk Nederland, die vindt dat de overheid nu te weinig actie onderneemt. 

                     

cc-foto: Oxfam

Geef een reactie

Laatste reacties (137)