28

Nederland mengt zich in rechtssysteem VS

Brief geschreven om rechtszaak tegen Shell te voorkomen

Shell wordt in de Verenigde Staten ter verantwoording geroepen voor het schenden van mensenrechten maar vecht dat aan, met hulp van de Nederlandse regering.

Dat heeft Vrij Nederland boven water gehaald. Het gaat om de rechtszaak die de Nigeriaanse Esther Kiobel heeft aangespannen tegen Shell. Ze houdt het bedrijf verantwoordelijk voor medeplichtigheid aan de moord op haar man, een milieuactivist uit de Niger-Delta. Bij het Amerikaanse Hooggerechtshof probeert ze haar recht te halen. Maar Shell wil de inhoudelijke behandeling van deze zaak voorkomen. Vrij Nederland schrijft:

Het oliebedrijf heeft in de aanloop naar deze rechtszaak zware druk uitgeoefend op de Nederlandse regering, blijkt uit onderzoek van Vrij Nederland. De lobby van Shell resulteerde in een vriendenbrief die de regering, samen met het Verenigd Koninkrijk, bij het Amerikaanse Hooggerechtshof indiende. Daarin onderschrijft de regering het standpunt dat de Amerikaanse rechter zich niet mag uitspreken over zaken die elders in de wereld spelen, wat zou betekenen dat Esther Kiobel Shell niet kan aanklagen. Vrij Nederland onthult hoe belangrijk de brief van de Nederlandse regering is voor het hoogste Amerikaanse hof. 

Shell claimt met steun van de Nederlandse regering dat het bedrijf niet onder de Amerikaanse wet valt die bepaalt dat slachtoffers van mensenrechtenschendingen uit de hele wereld in dat land een civiele aansprakelijkheidszaak kunnen aanspannen. Als Kamerlid was de huidige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans nog tegen Nederlandse inmenging. Nu beperkt een woordvoerder van het ministerie zich tot de opmerking dat Esther Kiobel altijd nog in Nederland terecht kan als de rechtszaak in Amerika niet doorgaat.

Mocht Kiobel de rechtszaak uiteindelijk winnen, dan maakt dat de weg vrij voor duizenden claims tegen multinationals.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)