130

‘Nederland moet anders geregeerd worden’

Herman Wijffels pleit voor loslaten vaste coalities en dichtgetimmerde regeerakkoorden ... 'In tijden van grote veranderingen moet je flexibel kunnen zijn'

Oud-informateur Herman Wijffels vindt dat Nederland toe is aan een nieuwe manier van regeren. De grootste partij vormt daarbij – met andere partijen – een kabinet dat in het parlement naar meerderheden zoekt voor maatregelen. Die open samenwerking helpt ook tegen verdere polarisatie, meent hij.


wijffels door Joop-nl
In Nieuwsuur reageerde Wijffels op het beeld dat ontstaat uit zo’n beetje alle peilingen, namelijk dat er geen stabiele coalitie te vormen valt tussen voor de hand liggende partners. Sommigen opperen daarom zelfs de combinatie VVD-SP voor een kabinet.

Volgens Wijffels is er een andere mogelijkheid nu de Kamer het voortouw wil nemen bij formaties. Na de verkiezingen zou de winnaar een kabinet moeten gaan formeren. De leden van dat kabinet moeten ieder goedgekeurd worden door de Kamer. Vervolgens moet het kabinet, bij gebrek aan een stabiele meerderheid, steeds opnieuw steun zien te vinden voor voorstellen. Dat voorkomt dat een partij louter zijn eigen agenda zit door te drukken en leidt tot een open samenwerking. Afwijzing van en maatregel hoeft dan ook niet meteen te leiden tot een kabinetscrisis maar tot het vinden van een andere meerderheid. De manier waarop het Lente-akkoord tot stand is gekomen noemt hij als voorbeeld voor de nieuwe werkwijze.

Een nieuwe gedoogconstructie ziet Wijffels niet zitten. Hij was al tegenstander van de vorige.

Op Lowlands ging Wijffels meer in op de culturele omslag voor een duurzamere wereld. Kijk hier zijn lezing terug

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (130)