38

‘Nederland moet deelname wapenbeurs onmiddellijk stoppen’

Update: Libië kocht nachtkijkers en transporthelikopters van Nederland. Ook Bahrein en Jemen namen veel Nederlandse wapens af

Vijf Nederlandse bedrijven nemen deel aan de grootste wapenbeurs in het Midden-Oosten in Abu Dhabi. Volgens SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel is het moreel onaanvaardbaar dat ‘regimes uit het Midden-Oosten via deze beurs hun onderdrukkingsapparaat verfijnen’. De EU, en Nederland in het bijzonder, moet, als het aan Van Bommel ligt, onmiddellijk een wapenembargo instellen tegen Libië en andere landen in het Midden-Oosten die de mensenrechten schenden. Maandag werd duidelijk dat met kanonnen uitgeruste pantserrupsvoertuigen van het Nederlandse leger ingezet zijn tegen demonstranten in Egypte en Bahrein.

Update 19.30

De dictators van Libië, Bahrein en Jemen hebben de afgelopen jaren heel wat wapens besteld bij Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van RTL-Nieuws en onderzoeker Martin Broek. Uit documenten van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie blijkt dat voor meer dan 4000 wapens, 150 pantservoertuigen, 18 miljoen stuks munitie en 190.000 granaten een vergunning is afgegeven.

Vijf Nederlandse bedrijven doen in Abu Dhabi mee aan de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten. EADS, Imtech, Marine& Offshore, Madera Ribs BV, Microflown technologies en Techno Plast Marine BV bezoeken van 20 tot 24 februari de beurs. Harry van Bommel wil dat deze partijen terugkeren. Van Bommel:

Het is moreel niet aanvaardbaar dat regimes uit het Midden-Oosten via deze beurs hun onderdrukkingsapparaat verfijnen. Omdat er tegen Libië en veel andere landen in de regio geen wapenembargo geldt, doe ik een moreel appèl op deze Nederlandse ondernemers om deelname aan deze beurs voortijdig af te breken.

Catherin Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU heeft volgens Van Bommel een te vrijblijvende verklaring afgelegd. Ashton eiste zondag een eind aan het geweld in Libië, maar stelde hier tegenover geen sancties.

De Volkskrant meldt dinsdag dat Nederland haar legerkas heeft kunnen spekken dankzij Egypte en Bahrein. Het Nederlandse leger is grootleverancier van onder andere pantserrupsvoertuigen aan de legers van die landen. Zo nam Egypte in 1996 en 1997 bijvoorbeeld 611 pantserrupsvoertuigen van het Nederlandse leger over. In 2006 kocht het land nog eens 431 van die voertuigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie gezegd dat deze leveranties voldeden aan de geldende richtlijnen:

Nederland geeft geen vergunning voor export van militair materieel als dat land dit materieel in het verleden heeft gebruikt voor mensenrechtenschendingen of binnenlandse onderdrukking’, zegt een woordvoerder van het ministerie. ‘Toen over de leveringen werd beslist, waren deze aanwijzingen er niet. De export naar Egypte en Bahrein voldeed aan de voorwaarden van de Verenigde Naties, de Raad van Europa en die van de Europese Unie. Gezien de recente ontwikkelingen is het onwaarschijnlijk dat we in de toekomst defensiematerieel naar deze landen exporteren.

cc-foto: Ahmed Al-Hilali

Geef een reactie

Laatste reacties (38)