70

Nederland moet excuses maken voor massamoord Srebrenica

Oud-commissievoorzitter Bert Bakker doet oproep aan nieuwe generatie politici

Nederland moet zijn rol in de massamoord op Bosniërs in Srbrenica erkennen en excuses aanbieden. Dat betoogt Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquête-commissie die het drama onderzocht, bij de 19e herdenking van de oorlogsmisdaad die praktisch onder de ogen van Nederlandse VN-militairen werd gepleegd.

Srebrenica-Potocari Memorial CenterDe Nederlandse militairen dragen geen schuld aan de gruwelijk slachtpartij, stelt Bakker duidelijk. “want de anderen hebben de moorden, de genocide, op hun geweten.”

Maar dat wil volgens het voormalig D66-Kamerlid niet zeggen dat Nederland helemaal geen verantwoordelijkheid draagt. “Verantwoordelijkheid voor de onmachtige situatie waarin we onszelf hadden gebracht”, bijvoorbeeld. Bakker roept op die verantwoordelijkheid te erkennen. 

Hoe bijzonder zou het zijn indien die nieuwe generatie politici het inzicht durft te hebben om door die beladen verhouding met ons verleden heen te breken, en bereid is te erkennen. Te erkennen dat we, ondanks onze goede bedoelingen en naast de schuld van anderen, het ook zelf niet goed hebben gedaan en daarvoor verantwoordelijkheid willen dragen. Te erkennen dat verontschuldigingen op zijn plaats zijn. (…) Niet zozeer om juridische discussie te beëindigen, maar als teken van verantwoordelijkheid en uit menselijkheid.

Tot nu toe houdt Nederland het af om dat te doen, onder meer uit vrees voor juridische consequenties. Wellicht speelt ook een rol dat Nederland een traditie kent van stilzwijgen over zwarte bladzijden uit de geschiedenis. In een reactie stelt minister Hennis van Defensie dat het kabinet zich bewust is van het drama “maar laten we niet vergeten dat de gewapende vijand onder leiding van Mladic de schuldige is”.

Bakker doet zijn oproep tijdens de 19e herdenking van de massamoord die op 11 juli 1995 plaatsvond. Trouw publiceerde vooraf in de abonnee-editie een ingekorte versie van de speech van Bakker.

cc-foto: The Advocacy Project

Geef een reactie

Laatste reacties (70)