116

‘Nederland moet Gaza-vloot blokkeren’

ChristenUnie wil dat Rosenthal met gerichte actie komt om Nederlandse opvarenden tegen te houden

Eind mei vertrekken vijftien schepen met zo’n 1.500 pro-Palestijnen activisten richting Gaza. Ook een Nederlandse delegatie vaart mee. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil de Nederlandse organisaties die meedoen oproepen om niet te gaan. Volgens de minister draagt het initiatief ‘allerminst bij aan een oplossing van het Israël-Palestina conflict’. Over de Nederlandse deelname aan de Gazavloot wordt donderdag gediscussieerd in de Tweede Kamer.

Update woensdag 17.00:

De ChristenUnie wil er alles aan doen om te voorkomen dat Nederlandse organisaties meedoen aan de Freedom Flotilla 2-vloot richting Gaza. Kamerlid Joel Voordewind zegt dat Nederland een groot risico neemt en in een diplomatieke rel verzeild raakt met Israël als ze mee doet.

Eind mei zullen zo’n dertig Nederlanders meevaren op een schip dat gedeeld wordt met de Italianen. Volgens Voordewind hebben de internationale schepen niets in Gaza te zoeken. “Gaza wordt bezet door een terroristische organisatie, namelijk Hamas. Als Friesland doelen in Den Haag gaat beschieten willen we ook niet dat andere landen schepen laten aanmeren in Harlingen”, zegt hij tegen NU.nl

Voordewind vindt dat Rosenthal zich nog lichtjes heeft uitgedrukt. Volgens hem is het helemaal niet nodig om eigenhandig humanitaire middelen te leveren. “Hulpgoederen kunnen ook geleverd worden via Ashdod of via Egypte, dat hoeft niet via de Gazastrook.” Hij roept Rosenthal op met een gerichte actie te komen om de Nederlandse opvarenden tegen te houden.

De voorbereidingen voor de missie zijn volgens de Israëlische krant Haaretz in volle gang. De in totaal 23 organisaties van over de hele wereld willen naar eigen zeggen de illegale Israëlische blokkade doorbrengen. De schepen zullen humanitaire goederen naar Gaza brengen.

In februari was al bekend dat de Nederlandse organisaties: Een ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, Het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten zouden meevaren in het konvooi. Verwacht wordt dat de schepen eind mei vertrekken vanuit Griekenland en op 31 mei arriveren in Gaza. Het is dan precies een jaar geleden dat het Turks schip Mavi Marmara werd aangevallen door de Israëlische marine. Negen opvarenden kwamen daar bij om het leven. Mavi Marmara doet ook dit jaar weer mee.

Lees meer bij NRC: Plannen nieuw hulpkonvooi Gaza in laatste stadium

Geef een reactie

Laatste reacties (116)