Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland moet geen 29 miljard bezuinigen, maar 50 tot 65 miljard'

  •  
01-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
euro-biljet-300px.jpg
Economen: CPB-cijfers zijn veel te rooskleurig
De berekening van Centraal Planbureau (CPB) dat het volgende kabinet 29 miljard euro moet bezuinigen, is veel te rooskleurig. Het gaat eerder om 50 miljard euro en kan in een negatiever scenario zelfs oplopen tot 65 miljard euro.
Dit stellen de hoogleraren economie en overheidsfinanciën Lans Bovenberg (Tilburg) en Bas Jacobs (Rotterdam) donderdag op de opiniepagina van de Volkskrant.
De berekeningen van het CPB zijn volgens de twee hoogleraren te optimistisch onder meer omdat ze uitgaan van forse besparingen in het openbaar bestuur tot 2015 en extra particuliere bijdragen voor de door de vergrijzing exploderende zorgkosten. Of die besparingen in het openbaar bestuur ook echt gerealiseerd worden, is volgens de economen nog maar de vraag.
Over de exploderende zorgkosten en daaraan gekoppelde stijgende eigen bijdrages, schrijven ze.
Wanneer zo’n sterke groei van de eigen bijdragen politiek onacceptabel wordt gevonden en de hogere zorgkosten alsnog publiek gefinancierd worden, dan geeft de CPB-raming een te optimistisch beeld van de overheidsfinanciën.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.