63

‘Nederland moet graan hamsteren’

Prijs van tarwe in een paar maanden met veertig procent gestegen ... Voedsel te belangrijk om aan marktwerking over te laten

Volgens de voorzitter van landbouworganisatie LTO Albert-Jan Maat moet de Nederlandse staat een voorraad graan aanleggen om in te spelen op de verwachte prijsstijgingen van onder meer tarwe, maïs en sojabonen. De oogsten in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne dreigen te mislukken. Dat meldt dagblad Trouw op woensdag.

Door snel graan te hamsteren, zou Nederland de prijsstijgingen voor veevoer en brood kunnen beperken. De prijs van tarwe is door de verwachte krapte in een paar maanden tijd met bijna veertig procent gestegen.

Het pleidooi van Maat is omstreden. De G20 riep deze week landen namelijk nog op vooral niet op eigen houtje de voorraden te vergroten of een exportverbod op te leggen. Voorraadvorming door afzonderlijke landen is in de EU bovendien officieel verboden.

Volgens de LTO-voorzitter is voedsel echter ‘te belangrijk’ om aan marktwerking over te laten. Maat rechtvaardigt zijn oproep verder door erop te wijzen dat Duitsland ‘een geheime graanvoorraad voor een jaar’ zou hebben.

ND: Nederland moet graan hamsteren’

cc-foto: followteheseinstructions

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)