Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland moet graan hamsteren'

  •  
15-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
Graan300.jpeg
Prijs van tarwe in een paar maanden met veertig procent gestegen ... Voedsel te belangrijk om aan marktwerking over te laten
Volgens de voorzitter van landbouworganisatie LTO Albert-Jan Maat moet de Nederlandse staat een voorraad graan aanleggen om in te spelen op de verwachte prijsstijgingen van onder meer tarwe, maïs en sojabonen. De oogsten in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne dreigen te mislukken. Dat meldt dagblad Trouw op woensdag.
Door snel graan te hamsteren, zou Nederland de prijsstijgingen voor veevoer en brood kunnen beperken. De prijs van tarwe is door de verwachte krapte in een paar maanden tijd met bijna veertig procent gestegen.
Het pleidooi van Maat is omstreden. De G20 riep deze week landen namelijk nog op vooral niet op eigen houtje de voorraden te vergroten of een exportverbod op te leggen. Voorraadvorming door afzonderlijke landen is in de EU bovendien officieel verboden.
Volgens de LTO-voorzitter is voedsel echter ‘te belangrijk’ om aan marktwerking over te laten. Maat rechtvaardigt zijn oproep verder door erop te wijzen dat Duitsland ‘een geheime graanvoorraad voor een jaar’ zou hebben.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.