35

‘Nederland moet meer vluchtelingen opnemen’

UNHCR roept op tot meer internationale solidariteit... Nederland neemt jaarlijks slechts 500 'uitgenodigde vluchtelingen' op: een schijntje vergeleken met Zweden en Noorwegen

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, roept op tot meer internationale solidariteit wat de opvang van vluchtelingen betreft. De organisatie heeft een ‘hervestigingsprogramma’ opgericht voor de meest kwetsbare vluchtelingen, die niet op eigen houtje een veilig onderkomen kunnen vinden. In 2011 werden in totaal 80.000 vluchtelingen elders in de wereld gehuisvest. Nederland nodigt jaarlijks 500 vluchtelingen uit. Een schijntje vergeleken met Noorwegen en Zweden, die respectievelijk 1300 en 1900 vluchtelingen per jaar opnemen.

Het is belangrijk dat er meer internationale solidariteit komt, om de druk op buurlanden te ontnemen. René Bruin verklaart namens UNHCR tegenover Trouw dat buurlanden die te kampen hebben met een grote instroom, eerder hun grenzen open houden als er internationale solidariteit is bij de opvang van de vluchtelingen.

Vooral Europa is terughoudend in de opvang. 80 procent van de 80.000 vluchtelingen in 2011 kwam in Noord-Amerika terecht en 9000 vluchtelingen vestigden zich in Australië. In Europa konden er slechts 5000 terecht. Verschillende Europese vluchtelingenorganisaties zijn daarom een campagne gestart om het Europese totaal in het jaar 2020 naar 20.000 te tillen. In totaal doen er 26 Europese landen mee aan het hervestigingsprogramma.

Of Nederland de komende jaren meer vluchtelingen zal uitnodigen is nog onduidelijk. Demissionair minister Leers (Asiel) kondigde in februari een nieuw criterium voor asielzoekers aan: het ‘integratieperspectief’. Hierdoor zouden voornamelijk de ‘meer ontwikkelde’ vluchtelingen kans maken op een verblijf in Nederland. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen hekelde destijds de maatregel:

Natuurlijk moeten mensen als ze hier zijn integreren. Maar je kunt niet zeggen: het is heel vervelend, maar u heeft nou eenmaal geen hersenen, dus we nemen u niet op.”

Ook de UNHCR is kritisch:

Aan cherry picking, de mooiste eruit selecteren, doen we niet. Dan zou onze integriteit in het geding komen. Bescherming staat voorop. Wij dragen de alleenstaande vrouw in een tentenkamp voor, mensen in medische nood. Of de man die gevaar loopt nu de Somalische organisatie Al-Shabaab acties over de grens uitvoert.

Trouw: ‘Nederland kan veel meer vluchtelingen opnemen’

cc-foto: Giro555SHO

Geef een reactie

Laatste reacties (35)