Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland moet Molukkers excuses aanbieden'

  •  
10-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
flickr_Molukkers_Pietplaat_300
Burgemeester Victor Molkenboer van Leerdam, waar veel Molukkers wonen, schaamt zich voor de manier waarop zij in Nederland zijn ontvangen
Nederland moet officieel excuses maken aan de Molukse gemeenschap. Dat zei burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) van Leerdam maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak, meldt RTV Rijnmond. De burgemeester schaamt zich voor de manier waarop de Molukkers in Nederland zijn ontvangen. Hij bood zelf onlangs op een herdenkingsbijeenkomst van de Molukse gemeenschap in Leerdam zijn excuses aan. Molkenboer vindt dat minister Spies van Binnenlandse Zaken zijn voorbeeld moet volgen.
De Molukkers riepen in 1950 op het eiland Ambon hun eigen republiek uit. Maar het Indonesische leger accepteerde dit niet en zette de aanval in. Militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) kregen het dienstbevel om naar Nederland te gaan. Onder hen waren veel Molukkers. Zo kwamen in 1951 ongeveer 12.500 Molukkers naar Nederland. Het was de bedoeling dat zij na enige tijd weer terug zouden keren, maar daar kwam niets van terecht. In Leerdam ontstond één van de grootste Molukse gemeenschappen in Nederland. Ook in die gemeente was er geen warm welkom, aldus RTV Rijnmond.
Molkenboer in zijn nieuwjaarstoespraak: “Je zult je maar hebben ingezet voor koningin en vaderland om vervolgens aan de kant te worden gezet.”
Foto: Molukker bij een demonstratie in Den Haag tegen mensenrechtenschendingen in Indonesië. CC: Pietplaat
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.