32

Nederland moet uitgeprocedeerde gezinnen opvangen

Asielbeleid in strijd met Europees Sociaal Handvest. Klacht van Defence for Children gegrond verklaard door Europees Comité voor Sociale Rechten

Nederland handelt in strijd met het Europees Sociaal Handvest door uitgeprocedeerde gezinnen op straat te zetten. Een klacht van Defence for Children is eind vorige maand door het Europese Comité voor Sociale Rechten gegrond verklaard.

“Kinderen hebben recht op bescherming en die vind je niet op straat”, vat Defence for Children de uitspraak samen. De organisatie ziet in de uitspraak erkenning van een jarenlange strijd voor het recht op onderdak voor kinderen zonder rechtmatig verblijf. Dit meldt Trouw maandag.

Nederland vangt gezinnen met kinderen zonder verblijfsvergunning niet op. De zogeheten Koppelingswet sluit hen hiervan uit. De kinderen hebben wel recht op onderwijs en medische zorg, maar geen recht op opvang. Na een negatieve beslissing op hun asielaanvraag krijgen zij in Ter Apel, waar ze worden beperkt in hun vrijheid, een aantal weken de tijd om terugkeer naar hun land voor te bereiden. Lukt dat na twaalf weken niet, dan staan de gezinnen op straat.

Daarmee schendt Nederland het recht van kinderen op onderdak en bescherming, zoals dat is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)