75

‘Nederland moet voorop lopen bij afspraken over belastingontwijking’

Nederlandse Belastingdienst faciliteert belastingontduiking in Luxemburg ... PvdA: 'Wat daar gebeurt is echt schandalig en schadelijk' ... Tweede Kamer in debat

De PvdA spreekt schande van bedrijven die miljarden belasting ontwijken, hoe zij dat doen blijkt uit internationaal onderzoek van journalisten. Grote bedrijven verzinnen constructies waardoor winsten doorgesluisd worden naar landen, Luxemburg in het bijzonder, die bereid zijn afspraken te maken over lage heffingen. Ook Nederland werk daaraan mee. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een verzoek om een debat over de kwestie.


De PvdA vindt dat de berichtgeving aanleiding moet zijn voor Nederland om te overwegen het belastingverdrag met Luxemburg te herzien:

Wat daar gebeurt is echt schandalig en schadelijk voor het midden- en kleinbedrijf dat netjes in Nederland belasting betaalt.

De VVD pleit net eveneens voor internationale afspraken over belastingontwijking, maar is ook bang om buitenlandse ondernemers af te stoten: 

Er moet informatie zijn over wie wat betaalt, maar wij hoeven niet voorop te lopen want dan jagen wij de bedrijven weg. Het kan niet dat een bedrijf staat ingeschreven in Nederland of Luxemburg en daar de belasting betaalt maar er niets doet. Wij zijn daar hier al veel kritischer op geworden en Luxemburg moet dat ook zijn. Het is belangrijk om met de leden van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) meer afspraken te maken.

Dagblad Trouw maakt deel uit van het internationale onderzoek naar de belastingontduiking, waarbij ook de Nederlandse en Luxemburgse Belastingdienst betrokken zijn, de krant schrijft:

Hoe ingewikkeld de constructies die bedrijven verzinnen om belasting te ontwijken in elkaar steken, bewijst het voorbeeld van de Amerikaanse stickerfabrikant Avery Dennison. Naast de Luxemburgse, speelt ook de Nederlandse belastingdienst in deze opzet een hoofdrol, blijkt uit documenten waar Trouw over beschikt. Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat het miljardenbedrijf met vestigingen in meer dan vijftig landen al zijn verkopen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika via de Nederlandse vestiging wilde laten lopen.

Via Nederland moest het geld naar Luxemburg. Nederland zou in het voorstel belasting mogen heffen over 0,7 procent van deze gehele geldstroom. Dat blijkt uit voorstellen die accountantorganisaties Ernst & Young (nu EY) en PricewaterhouseCoopers (PwC) namens het bedrijf deden aan respectievelijk de Nederlandse en Luxemburgse belastingdienst.

Vorig jaar ontdekte het consortium van journalisten al details van ruim honderdduizend offshore-bedrijven in belastingparadijzen. Trouw schreef toen:

Een gelekt databestand van twee internationaal opererende trustkantoren blijkt de namen en bedrijven te bevatten van politici, wapenhandelaren, en tal van zakenmensen uit de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie, Azië en Europa. Zo duiken de namen op van de campagneleider van de Franse president Hollande, de zoon van oud-Stasi-leider Mischa Wolf, de dochters van de Azerbeidzjaanse president Aliyev en vele anderen.

Cc-foto: Eerlijkebankwijzer.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (75)