62

Nederland moet weduwen Rawagede betalen

Nederlandse militairen executeerden in 1947 honderden mannen op Java

De Staat der Nederlander is aansprakelijk voor de schade die nabestaanden hebben opgelopen bij de oorlogsmisdrijven van Nederlandse militaire in het Javaanse dorp Rawagede. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Nederland moet de weduwen een schadevergoeding betalen. Tegen die sanctie kan de Staat geen beroep doen op verjaring.


De rechter ging toch over tot een sanctie hoewel de wettelijke verjaringstermijn al was verlopen. Op 9 december 1947 vielen Nederlandse militairen het Javaanse dorp Rawegede binnen. Bij die actie kwamen honderden mannen om het leven, waaronder gevangen en vluchtende personen. De laatste overlevende van het bloedbad overleed in mei dit jaar.

De zaak was aangespannen door zeven weduwen van de slachtoffers. De bedragen die zij krijgen zijn nog niet bekend.Nederland heeft al eerder spijt betuigd aan het dorp waarbij ze 850.000 euro ter beschikking stelde. De landsadvocaat is verrast door de uitspraak van de rechter. Hij gaat het vonnis verder bestuderen.

Volkskrant: Staat aansprakelijk voor bloedbad RawagedeMis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (62)