114

‘Nederland moet zich schamen om Starbucks-deal’

Europese Commissie: belastingvoordeel geven was een illegale actie

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft ongeoorloofde vooroordelen gekregen van de Nederlandse fiscus. Illegale staatssteun, noemt de Commissie het zelfs. Daarom moet Starbucks de Belastingsdienst terugbetalen. Van een eerder genoemde boete is geen sprake.

De Deense EU-commissaris Margrethe Vestager zegt zelfs dat zij zich er als land voor zou schamen. Ook Luxemburg en Fiat, die onderling afspraken sloten, kregen ervan langs. Het kunstmatig verlagen van de lasten is volgens de EU-regels illegale staatssteun, aldus Vestager.

De landen krijgen geen boete, dat is namelijk alleen het geval bij bedrijven die bijvoorbeeld illegale kartelafspraken maken.

Eerder:

Dat Nederland voor veel bedrijven een belastingparadijs is, is al langer bekend. Hoe vrijgevig onze overheid is geweest, wordt nu langzamerhand duidelijk. Zo heeft de Amerikaanse koffieketen Starbucks sinds 2009 voor miljoenen euro’s aan belastingvoordeel gekregen. Europees commissaris van Mededinging Margrethe Vestager noemt het zelfs verboden staatssteun. Dat schrijft de NOS. Het zou gaan om zo’n 20 tot 30 miljoen euro.

De Deense eurocommissaris heeft Nederland een boete opgelegd voor de verboden staatssteun. Bovendien moet Nederland het geld direct terugvorderen. Het definitieve oordeel en het precieze bedrag zijn nog niet bekend, omdat de meest recente omzetcijfers nog niet bekend zijn, maar woensdag komt de Europese Commissie alvast met een definitief oordeel.

NOS schrijft over de verboden route:

De Amerikaanse koffieketen mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty’s voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een brievenbusfirma in Engeland. Die jaarlijkse royalty’s waren bijna net zo hoog als de winst in Nederland. De royalty’s werden voor de fiscus van de winst afgetrokken, waardoor Starbucks jarenlang nauwelijks belasting betaalde in Nederland.

Vestager oordeelt dat het betalen van die royalty’s vooral was bedoeld om winst weg te sluizen en dat mag niet.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) wast zijn handen in onschuld. Hij zei eerder al dat hij erop vertrouwde dat het onderzoek zou uitwijzen dat er juist geen sprake was van staatssteun. Die verwachting blijkt nu compleet ongegrond. Sterker nog: de royaltyroute is niet de enige manier waarop het bedrijf het betalen van belasting heeft ontdoken. Naast de royaltytruc heeft Starbucks ook belasting ontweken door te manipuleren met de prijs voor de inkoop van koffiebonen.

cc-foto: Global X

Geef een reactie

Laatste reacties (114)