84

Nederland naar rechter om Icesave-deal

IJslanders wjzen de betalingsregeling met Nederland en Groot-Brittannië per referendum af

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) stapt naar de rechter voor een oordeel in de voortslepende Icesave-zaak met IJsland, zo meldt de Volkskrant. De IJslanders zeggen zondag in een referendum opnieuw ‘nee’ tegen het met Nederland en het Verenigd Koninkrijk afgesloten akkoord over terugbetaling van door de IJslandse bank verloren spaargelden. Dit geld werd door Nederland en Groot-Brittannië aan de spaarders teruggegeven maar moet uiteindelijk door IJsland worden betaald.

Na het tellen van ruim eenderde van de stemmen, blijkt 58 procent van de IJslanders tegen de betalingsregeling. De premier van IJsland vreest voor een economische en politieke chaos, zo meldt de NOS.

NOS schrijft:

Nederland en Groot-Brittannië hebben geld voorgeschoten dat spaarders tegoed hadden van de failliete internetbank Icesave. In het plan krijgt het land tot 2046 de tijd om de 3,8 miljard euro schuld terug te betalen. Als deze afspraak niet doorgaat moeten de landen bij de rechter een regeling treffen, wat jaren kan duren. Vorig jaar wezen de IJslanders een ander plan af.

Minister De Jager:

Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter.”

Eerder was er wel al een juridische procedure in gang gezet, maar was er desondanks ruimte om verder te onderhandelen, aldus de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)