Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland naar de stembus voor gemeenteraad en sleepwet-referendum

  •  
21-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam stemt
Update 22:00: D66 was met 14 zetels de grootste partij in Amsterdam, volgens de exitpoll blijven er daar slechts 9 van over. De grote winnaar in Amsterdam is GroenLinks en gaat van 6 naar 11 zetels en is de grootste partij. De PvdD wint ook en gaat van 1 naar 3. In de aanloop naar de verkiezingen waren alle ogen gericht op nieuwe partijen Bij1, DENK en natuurlijk het Forum voor Democratie. De VVD wint een beetje, de PvdA en SP leveren in. DENK weet 3 zetels in de wacht te slepen, het FvD 2 en Bij1 blijft steken op 1 zetel.
Update 21:40: DENK komt in Enschede met 2 zetels de raad binnen, de PVV met 3. Lokale partij Burgerbelangen wordt met 8 zetels de grootste partij in de stad. Ook in Enschede verliezen D66, PvdA en SP zetels.
Update 21.20: In Utrecht ging 55,4 procent van de kiezers naar de stembus. Grootste partij D66 levert 4 zetels in en houdt er 9 over. GroenLinks wint fors en stijgt met 3 zetels naar 12 en is nu de grootste partij. De PvdA en de SP worden bijna gehalveerd. Net als in Rotterdam zijn zowel DENK als de PVV nieuwkomers in Utrecht. De PVV komt binnen op 2 zetels, DENK weet er 3 in de wacht te slepen.
Update 21:00: De eerste exitpoll is bekend, namelijk die van Rotterdam. 46,7 procent van de inwoners is naar de stembus gegaan. Leefbaar Rotterdam levert zetels in, maar blijft met 11 zetels wel de grootste partij. Daarop volgen PvdA met 5 zetels (3 verlies) en de VVD, eveneens met 5 zetels (2 erbij). Nieuwkomer DENK weet 4 zetels in de wacht te slepen, andere nieuwkomer PVV moet het met 2 zetels doen. NIDA wint iets, maar blijft volgens de exitpoll op 2 zetels staan.
Voor het referendum was het opkomstpercentage voor het hele land 48 procent: 49 procent stemde voor, 48 procent stemde tegen. In de loop van de avond kan die uitslag nog veranderen, maar volgens analisten zal de marge minimaal blijven.
Eerder: Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, na een campagne die toch vooral een Haags gezicht had.
Naast het lokale bestuur kan er ook voor of tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd worden, beter bekend als de sleepwet. Mocht u nog in het duister tasten over wat die precies inhoud, lees dan de uitleg van Bits of Freedom , Maxim Februari of bekijk het item van ZML met Arjen Lubach:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.