31

Nederland ontneemt jihadganger staatsburgerschap

De man wilde een 'stevige daad tegen de Nederlandse overheid' ... Tot voor kort dubbele nationaliteit ... Man ontkent IS, wel Al-Qaida-tak

Het Nederlandse paspoort van een jihadganger in Syrië is ingetrokken. Ook is de man uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie, zo meldt de NOS. De financiële tegoeden van de man waren al bevroren.

De man, Sháám, alias Abu Mohammed, deed gisteren via een filmpje op Facebook nog op tot het verrichten van een ‘stevige daad tegen de Nederlandse overheid’. De man is vooral boos omdat Nederland Amerika steunt en daarmee dus medeverantwoordelijk is voor de aanvallen op Syrië. Daar kwamen deze week drie Nederlanders om die van terrorisme verdacht worden.

Volgens bronnen zou de man ook beschikken over de Marokkaanse nationaliteit, al wordt dit niet bevestigd. Toch staat er in de reactie op NOS.nl de tegenstrijdige toevoeging dat Marokko wel wordt geïnformeerd over de intrekking van het Nederlandse paspoort. Een logische verklaring zou dus zijn dat er wel degelijk sprake was van een dubbele nationaliteit tot het moment dat Nederland de man het Nederlandse staatsburgerschap ontnam.

De man die in het filmpje te zien is, geeft aan dat hij in Aleppo is met mensen uit Nederland en België, maar hij benadrukt geen onderdeel van IS te zijn. Hij claimt aangesloten te zijn bij het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra. Het Openbaar Ministerie is in elk geval een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de man.

NOS: Paspoort Syriëganger ingetrokken

CC-Foto: Facebook / NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (31)