11

Nederland opnieuw op vingers getikt door VN

IND laat naam van beschermde Rwandese getuige uitlekken

Opnieuw heeft Nederland zich de woede van de VN op de hals gehaald. Dit keer vanwege het uitlekken van de identiteit van een beschermde Rwandese getuige. Tijdens een IND-procedure is de naam van de maan op straat komen te liggen.

Dat zou blijken uit vertrouwelijke VN-documenten die in handen zijn van het Algemeen Dagblad. Volgens de krant eist de VN dat de identiteit van “getuige DCX” onmiddellijk wordt verwijderd. De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) kan juridische procedures vanuit de VN tegemoet zien wanneer niet aan de eis wordt voldaan. 

De betreffende getuige maakte onderdeel uit van een beschermd getuigenprogramma voor het Rwandese strafhof in Arusha. Dit strafhof was bedoeld om mensen te berechten om hun rol in de burgeroorlog van 1994, waarin honderdduizenden slachtoffers vielen onder de Hutu’s en Tutsi’s. “Getuige DCX”heeft in 1998 voor dat hof een anonieme verklaring afgelegd in het voordeel van een van genocide veroordeelde man. Op dat moment woonde hij al vier jaar in Nederland. 

Vorig jaar is de IND begonnen met een procedure tegen de man om hem zijn Nederlandse paspoort te ontnemen. Dit gebeurt op basis van nieuwe informatie uit Rwanda, waaruit zou blijken dat dat “DCX” zelf ook schuldig is aan het plegen van oorlogsmisdaden, iets wat door hem zelf ontkent wordt. 

De IND heeft nu in een rapport vertrouwelijke processtukken uit het Rwandese strafhof openbaar gemaakt, waardoor “DCX” naar eigen zeggen gevaar loopt in Rwanda: ‘Omdat ik destijds ten faveure van een genocide-verdachte heb getuigd, word ik door de regering van Paul Kagame ook tot dat kamp gerekend. Terwijl ik er niets mee te maken heb gehad.’

De VN eist nu dat Nederland direct stopt met het verder openbaar maken van de naam. Dit zou volgens de advocaat van de getuige betekenen dat de IND-procedure moet worden gestaakt. Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind heeft opheldering gevraagd van staatssecretaris Dijkhoff: ‘Als land dat de internationale vrede hoog in het vaandel heeft staan, moet je gevolg geven aan de eis van de VN. Wanneer we andere landen aanspreken op de mensenrechten, kunnen we zelf niet duiken als we op de vingers worden getikt.’

Het is niet de eerste keer dat Nederland ervan langs krijgt als het gaat om het naleven van mensenrechten. Zo oordeelde de VN eerder al eens dat Nederland burgerrechten en politieke rechten van burgers schendt, doordat veroordeelden in kleine rechtszaken niet altijd in hoger beroep kunnen wanneer de rechter oordeelt dat ‘dat niet in het belang van een goed rechtsbeding’ is. En onlangs sprak de VN zich nog uit tegen onder andere discriminatie in ons land wegens het Sinterklaasfeest, maar ook meerdere gevallen van etnisch profileren door bijvoorbeeld de politie. De Hoge Commissaris Mensenrechten van de Raad van Europa hekelde vorig jaar nog het Nederlands asielbeleid. Het opsluiten van kinderen in detentiecentra, wat in Nederland nogal eens gebeurt, werd als zorgelijk en een schending van de mensenrechten bestempeld.

AD: VN boos op Nederland

cc-beeld: United Nations Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (11)